Waarom kiezen voor een glazen serre aan huis?

Waarom kiezen voor een glazen serre aan huis
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Of het nu gaat om een gezinsuitbreiding, een nieuwe hobby of een thuiswerkkantoor: een extra ruimte komt altijd van pas. Je kan natuurlijk verhuizen naar een groter huis, maar vaak zijn er voldoende mogelijkheden om je huidige woning uit te breiden. Zo kan een glazen serre een optie zijn. Ze worden steeds populairder en terecht: het brengt je woning en tuin samen, voegt meerwaarde toe aan je huis én je bespaart op energiekosten. Overweeg je een serre? Dan vind je hier onze favorieten.

Wat is het verschil tussen een serre en een veranda?

Een serre of een veranda is altijd een goed idee. Het zorgt voor meer ruimte, zonder dat je moet verhuizen. Vaak worden de termen door elkaar gebruikt, maar er zijn wel degelijk verschillen. Een veranda is een aanbouw in dezelfde stijl als van de woning, terwijl een serre een ‘uitbouw’ is – geheel uit glas. Nog een verschil: voor een serre heb je meestal geen ingewikkelde bouwvergunning nodig. Ze zijn vaak vrijgesteld van bouwvoorschriften als ze niet groter zijn dan de woning, niet hoger dan 5 meter en niet dieper dan 4 meter. Informeer zeker bij je gemeente als je een serre overweegt.

Welk glas kies je?

Met een serre krijg je op slechte dagen het gevoel dat je toch buiten bent. Ze bestaan grotendeels uit glas, dus is de glaskeuze essentieel. Hieronder enkele opties:

  • HR++ glas: wil je je niet blauw betalen aan stookkosten, dan kies je best voor glas met een goede isolatie. Hoogrendementsglas is in dat geval de beste keuze. Je betaalt ongeveer €15 per vierkante meter extra hiervoor.
  • Zonwerend glas: om je serre niet in een broeikas te veranderen, is het belangrijk om zonnewering te hebben. Je kan kiezen voor zonwerend glas, maar dan profiteer je in de winter niet van het warme zonlicht.
  • Tuinbouwglas: tuinbouwglas is goedkoop en niet onderhevig aan slijtage door het weer. Het glas is wel minder sterk, breekbaarder en in de oppervlakte niet overal even dik.

Hoeveel kost een serre?

De prijs van een glazen serre is afhankelijk van een aantal factoren. Naast smaak en stijl hangt de prijs af van het aantal vierkante meters, het materiaal, de deurkeuze en het bouwkundig werk. Hoe groter de serre, hoe duurder de prijs. Gemiddeld genomen betaal je tussen de €7.500 en €15.000, inclusief installatie en fundering. Daarnaast voorzie je best ook budget voor de aankleding. Of je nu houdt van minimalistisch of strak, hier lees je de beste woontrends van dit moment.