Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe CV-ketel?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe CV-ketel
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Een nieuwe CV-ketel aanschaffen, is een investering waar je niet omheen kan. Als je oude ketel de geest heeft gegeven of slijtage begint te vertonen met een aanzienlijk hoger verbruik tot gevolg, is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe CV-ketel, bijvoorbeeld op CVkoopjes. Hieronder krijg je alvast enkele zaken mee waar je moet op letten om een goede aankoop te doen.

Het energieverbruik

Een nieuwe CV-ketel plaatsen zien vele onder ons als een noodzakelijk kwaad en een grote investering, maar wist je dat je door het kiezen van een zuinige ketel een heel stuk kan besparen op je energierekening? Een A+++ toestel, en dan nog liefst in combinatie met slimme thermostaat en een zonneboiler of warmtepomp zorgen voor een flinke besparing op jaarbasis.

De afmetingen

Je nieuwe ketel kan je op dezelfde plaats als de oude installeren of je kan hem een nieuwe bestemming geven. In beide gevallen moet je er bij de aankoop van een nieuwe op letten dat je voldoende vrije ruimte hebt. Krijgt de nieuwe ketel een plaatsje op zolder, kijk dan zeker ook even het gewicht na zodat je daarmee niet in de problemen komt. Gelukkig worden CV-ketels steeds kleiner en lichter gemaakt, waardoor ze vrijwel overal in je huis een plaatsje kunnen vinden zonder dat ze het zicht of wooncomfort hinderen.

De prijs

CV-ketels zijn van verschillende producenten beschikbaar en de prijzen durven nogal uiteenlopen afhankelijk van het merk waarvoor je kiest. Let er ook steeds op wat in de aangegeven prijs meegenomen is. Wordt de ketel ook geïnstalleerd? Is het vervangen van de rookgasafvoer inbegrepen? Je kiest beter altijd voor een prijs waarin alle kosten vervat zijn, zo kom je na de plaatsing niet voor verrassingen te staan en weet je dat je nieuwe ketel volgens de regels van de kunst geïnstalleerd werd en het gebruik geen veiligheidsrisico’s oplevert.

De thermostaat

In het ideale geval kies je voor een CV-ketel die je kan combineren met een slimme thermostaat om optimaal in te zetten op een zuinig verbruik. De thermostaat kan vooraf geprogrammeerd worden of vanop afstand bediend worden en zo verwarm je enkel op de momenten dat het nodig is en in de kamers waar het nodig is. Onnodig stoken leidt tot hoge kosten en dat wil je natuurlijk zoveel mogelijk vermijden.