Voordelen van een slimme meter

Voordelen van een slimme meter
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Een slimme meter heeft veel voordelen voor jou als consument. En eerlijk is eerlijk, ook voor je provider. Is jouw meter nog niet vervangen voor een digitale variant? Lees je dan hier alvast in over de voordelen en het uitlezen van een slimme meter.

Iedereen slim

In 2012 zijn netwerkbeheerders in Nederland begonnen met het plaatsen van slimme meters. Aan het einde van dit jaar (2020), als alles volgens planning verloopt, zullen alle Nederlandse huishoudens op het gas- en stroomnetwerk een slimme meter hebben. Je bepaalt zelf of je deze meter aan- of uitzet.

Drie voordelen van een slimme meter

Eerst nog even: wat is een slimme meter? Met een digitale energiemeter kunnen energieleveranciers je verbruik op afstand uitlezen en kun jij je verbruik dagelijks monitoren. Heel gemakkelijk en op zich al een groot voordeel. Maar er zijn er meer. We lichten er drie voor je uit.

Meterstanden op afstand

Het voordeel waar je als consument het meest gemak van hebt, is dat je geen meterstanden meer hoeft door te geven. Of misschien krijg jij nog wel een meteropnemer aan de deur … Dat hoeft nu dus niet meer.

Zoals gezegd: je verbruik wordt op afstand zes keer per jaar uitgelezen en de jaarnota wordt automatisch opgemaakt. Je hebt er helemaal geen omkijken meer naar en het is een nauwkeurige meting.

Altijd inzicht in je energieverbruik

Je hoeft zelf geen lijstjes bij te houden met begin- en eindstanden van je energiemeter om – bijvoorbeeld per maand ­– je verbruik in de gaten te houden. Je kunt zelf altijd je verbruik volgen en je meterstanden inzien. Dat kan zelfs per kwartier. Het uitlezen van de meter kan met een display, een app op je mobiele telefoon of via een account op de website van je provider. Zie je in de kerstperiode een veel hoger verbruik dan is het misschien verstandig om de lichten in de kerstboom uit te zetten in nacht.

Lagere energienota

Doordat je meer en direct inzicht hebt in hoeveel energie je gebruikt, ben je je ook bewuster van je verbruik. Je kunt dan ook makkelijker waar nodig bijsturen. Dit helpt bij energiebesparing en zorgt uiteindelijk dus voor een lagere energienota!

Slimme meter gratis

Het plaatsen van de nieuwe energiemeters is gratis. Je betaalt dus niets extra’s voor je slimme meter. Wel betaal je, net als nu, een bedrag aan meterhuur. Heb je wel een digitale meter, maar heb je deze niet aanstaan en je wilt dit alsnog? Dan zijn hier ook kosten aan verbonden. Dit verschilt per leverancier. De slimme meter is overigens niet verplicht.