Vergeten Groenten: verfris je geheugen!

vergeet deze groenten niet
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Nog niet zo lang geleden leefden en aten mensen anders. Een seizoen had betekenis en er stonden vooral lokale lekkernijen op het menu. Vandaag de dag vinden we in de winkels het hele jaar door de meest exotische soorten groenten en fruit. Vanwege die overvloed zitten we met veel vergeten groenten. Tijd dus om de vergeten groenten opnieuw in de schijnwerpers te zetten!

Oude variëteiten, nieuwe smaak

Om te beginnen, er zijn heel wat soorten vergeten groenten. Het is mogelijk dat je er vandaag nog een aantal kent of misschien eet je ze nog altijd, maar in een andere variant. De rassen van vroeger zijn eigenlijk vervangen door rassen die beter geteeld kunnen worden en ook meer opbrengt leveren voor de boer. Vaak wordt de smaak ook aangepast, zo kunnen ze minder bitter zijn en een aantal van hen zelfs zoeter dan vroeger. Denk bijvoorbeeld aan spruitjes of witlof dat tegenwoordig een stuk zachter smaakt. Maar ook andere groenten zoals bloemkool, bieten, tomaten, wortelen en bonen zijn met de tijd veranderd van smaak.

vergeten groenten

We vinden het niet langer lekker

Er zijn helaas groeten die volledig tot de vergeten groenten behoren. Hier gaat het om groenten die door onze grootouders rijkelijk in de keuken werden gebruikt, maar helaas de dag van vandaag niet meer. Waarom is dat? Vermoedelijk omdat onze smaak is veranderd en we ze gewoon minder lekker zijn gaan vinden, of ze leveren degene die ze teelt niet genoeg op. De pastinaak is zo’n pechvogel onder de vergeten groenten. Maar het lijstje wordt verder aangevuld door rammanas, schorseneren, mierikswortel, koolrabi en topinambur. Allen zijn ze een stuk minder gewild geworden. Om nog maar te zwijgen van artisjok van Jeruzalem, winterpostelein en zebra-tomaten. Zoals je kunt zien, staan er heel wat groenten op de lijst van vergeten groenten, maar laten we positief blijven en ook nog wat goed nieuws brengen.

vergeten groenten

Vergeten groenten terug op het menu

Omdat een gezond en evenwichtig leven alsmaar meer onder de aandacht komt, zijn groenten uit eigen tuin en dus vaak ook vergeten groenten opnieuw in beeld gekomen. En daar zijn natuurlijk heel wat goede redenen voor! Er is geen enkele van de groente onder de vergeten groenten die niet voedzaam is. Bovendien maak je er heel trendy en smakelijke gerechten mee.

bron afbeeldingen: hellofresh.nl (pinterest), charlestonspecialtyfoods.com (pinterest)