Het is weer september en dat betekent dat er weer een grote lading kersverse studenten begonnen is aan hun studie. Misschien ben jij ook een nieuwe student en ben je voor het eerst op kamers gaan wonen. Dit is het moment waarop je zult leren om voor jezelf te zorgen en nieuwe recepten uit te proberen. Is er een beter moment om een andere levensstijl te omarmen? Ik denk dat het niet. Mocht je ooit overwogen hebben om veganist te worden, dan is het moment waarop je uit huis gaat het allerbeste moment. Een nieuw begin: tijd voor veganisme! Alleen, hoe doe je dat?
Duur?
Student en vegan zijn is een ideale combinatie. Veganistische maaltijden kunnen namelijk heel erg goedkoop zijn, wat ideaal is voor je beperkte budget. Sinds ik veganist ben, eet ik lekker dan ooit, maar geef ik minder uit aan boodschappen. Als je meer wilt weten over vegan on a budget, lees dan ook deze blog waarin ik laat zien wat ik in een week eet (en hoeveel dat kost). Deze maand ben ik ook bezig met een budgetchallenge, waarin ik deze maand maximaal 120 euro uit probeer te geven aan boodschappen. Over een paar dagen zal ik daar een udpate van geven.
Drankje erbij?
Sociaal gezien kan veganisme wel een uitdaging zijn als je student bent. De dagen zijn meestal druk, gevuld met borrels en spontane etentjes. Toch hoef je al deze gezelligheid als zeker niet te missen, alleen je moet soms wel beter opletten. Je biertje of wijntje is bijvoorbeeld niet altijd zo vegan als je denkt, want het kan geklaard (= helder gemaakt) worden met dierlijke ingrediënten. Dit hoeft helaas niet op de verpakking vermeld te worden. Op Barnivore kun je zien welke alcoholische drankjes vegan zijn. Gelukkig staan hier de meeste Nederlandse biermerken ook bij! Als je liever wijn drinkt, kun je beter deze handige lijst raadplegen.
Sterke drank is trouwens veel vaker vegan. In sommige cocktails of likeuren wordt wel room of ei gebruikt (zoals baileys en piña collada), dus blijf wel opletten. Je eigen cocktails maken kan natuurlijk ook!
Snacken?
Ook borrelsnacks zijn geen probleem als vegan. Friet met ketchup of curry is bijna altijd vegan. In theorie kan het in varkensvet gebakken worden, dit is vaak in België of Frankrijk het geval. In Nederland wordt bijna altijd plantaardige olie gebruikt, omdat dit gezonder is. Daarnaast heeft McDonalds een veggieburger die vegan is. Ook zijn groenteloempia’s vaak vegan (vraag wel na of er niet toch toevallig ei inzit!). Bij Bar James in Amsterdam Oost en bij de Vegetarische Snackbar in Den Haag kun je naar hartelust vegan bitterballen en kaassouflés eten. Ideaal! Woon je daar niet in de buurt? Dan kun je in de supermarkt ook vaak vegan frituursnacks vinden, bijvoorbeeld van de vegetarische slager. Die hebben o.a. bitterballen, kroketten, loempia’s en bamischijven. Check wel goed de verpakking altijd, want soms veranderd de receptuur en zit er bijvoorbeeld ineens ei in. Iets beter passend bij het studentenbudget zijn de vegan kroketten en bitterballen van Aldi! (Thanks Xan voor je tips bij de comments!) Je eigen kroketten maken kan natuurlijk ook!
Pizza eten kan ook nog gewoon als vegan. Er komen steeds meer pizzeria’s die vegan kaas aanbieden, zoals bijvoorbeeld Mastino in Amsterdam. Anders kun je altijd nog pizza zonder kaas bestellen, want de bodem bestaat in principe alleen uit meel, water en gist (wel even navragen! Soms zit er toch melk en/of ei in).
Vergeet ook vooral niet dat er nog genoeg ijsjes, borrelnootjes en soorten chips zijn die je kan eten.
Gezond?
Natuurlijk kun je als vegan ook heel gezond eten. Ik denk zelfs dat het makkelijker is om al je vitamines binnen te krijgen als je geen dierlijke producten eet. Zorg dan ook dat je (af en toe) die vitaminebommetjes naar binnen werkt. Het is zo zonder als die appels op je fruitschaal er alleen maar voor de sier liggen. Hoewel de hele dag pizza en ijs eten lekker is, zal je immuunsysteem je dankbaar zijn als dat niet het enige is wat je eet.
En de vragen dan?
Studenten zijn meestal het meest open minded als het gaat over nieuwe dingen. Andere leeftijdgenoten zijn vaak erg benieuwd naar jouw nieuwe levensstijl en willen er dingen over weten. De meeste negatieve reacties over veganisme, krijg ik meestal van de oudere generatie. Deze mensen zijn vaak opgegroeid met aardappel,groente en vlees en kunnen het zich vaak niet voor stellen hoe het is om vegan te leven. Studenten zijn meestal al meer gewend aan een minder traditionele eetstijl, waardoor ze meer open staan voor nieuwe dingen zoals veganisme. Je studententijd is een ideaal moment om jezelf te ontdekken en te kijken wat bij je past. Dus probeer het gewoon eens, vegan eten. Doe bijvoorbeeld mee met de Vegan Challenge die in oktober begint. Als het je niet bevalt, kun je altijd weer terug gaan naar hoe je normaal at.
Alle vegans die ik ken, hebben maar spijt van één ding als het over veganisme gaat: dat ze het niet eerder hebben gedaan.
Meer lezen?
- Uit eten als veganist
- Fouten die ik maakte toen ik veganist wilde worden
- Woorden die je als vegan moet kennen
- Hoe hou je veganisme vol?
- Veganist worden: tips om te beginnen
4 comments
Hallo Desi,
Leuk geschreven, mijn dochter studeert ook, is ook vegan, dus die kan jouw tips goed gebruiken😃
Ik schrok toen ik zag wat je schreef over de ingrediënten van een pizzabodem, maar ik denk dat er daar een foutje is ingeslopen!
Je schrijft dat er melk, water en gist in zit , maar dat moet waarschijnlijk bloem zijn ipv melk😉
Bedankt weer voor je leuke schrijfsel, groetjes, Marga
Hoi Marga,
Oeps! Dat is inderdaad een foutje. Ik ga het heel snel aanpassen. Bedankt voor je oplettendheid en leuk dat je dochter ook een vegan student is 🙂
Liefs,
Desiree
Leuk artikel! Super tof dat je Bar James noemt; dat is zo’n leuke plek! Overigens heeft de Aldi ook vegan bitterballen/kroketten! https://gewoonvegan.nl/vegan-kroketten-en-bitterballen-van-aldi/ Past misschien net iets beter bij een studentenbudget 🙂 Bij Loving Hut in Amsterdam kun je ook vegan bitterballen/kroketten en kaassoufflés bestellen; de kroketten daar zijn zalig!
Wat een goede tip! Dat wist ik helemaal niet 🙂 Ik heb het even toegevoegd, want het is inderdaad echt een goede budgettip.