De laatste tijd krijg ik regelmatig de vraag over hoe dat nu precies werkt, bloggen. Hoe begin je ermee en waar moet je dan op letten? Zit er eigenlijk wel mensen te wachten op nog meer mensen die een blog beginnen? Ik begon mijn eerste blog ruim 10 jaar en in al die tijd heb ik behoorlijk wat tips verzameld. Gelukkig hou ik die niet allemaal voor mezelf, maar deel ik ze graag met jou. Zodat we samen de wereld nog een beetje groener kunnen maken, een blogpost per keer!
Allereerst, zit er eigenlijk wel iemand te wachten op nóg een (groene) blog? Ja zeker! Ik geloof dat iedereen een uniek verhaal heeft, waarvan alleen jij de potentie bezit om het te vertellen. Ik weet zeker dat iedereen iets interessants te melden heeft en dat daardoor iedere nieuwe blog een waardevolle bijdrage kan leveren aan een groene wereld. Zeker nu duurzaamheid steeds belangrijker wordt, juich ik het alleen maar toe als er ook meer over wordt geschreven. Hoe meer schrijfsels, hoe groter de kans dat mensen overtuigd worden om ook groener te gaan lever.
Tip 1: Begin gewoon!
Laat ik maar meteen met de allerbelangrijkste tip weggeven: begin gewoon! Kun je leren hoe je moet zwemmen door boeken te lezen over zwemmen of door continu met andere zwemmers te praten? Nee. Het is alsnog nuttig om te doen, maar als je écht wilt leren zwemmen, zul je het water in moeten. Zo werkt het ook met bloggen: je leert het pas door het te doen! Natuurlijk is je voorbereiding belangrijk. Denk vooral goed na over welke naam je je blog gaat geven en waar je precies over wilt schrijven. Zodra je dat weet, begin dan gewoon. Je hoeft niet te wachten op het perfecte moment, want dat is er niet.
Tip 2: Geef je blog een focus
Natuurlijk kun je schrijven over het leven van je hond, duurzame mode en je favoriete hobby rolschaatsen, maar het werkt beter als je één onderwerp kiest om je op te focussen. Zo weten je lezers wat ze van je kunnen verwachten. Als je elke blogpost een ander thema geeft, werkt dat verwarrend voor je lezers en zullen ze sneller afhaken.
Het lijkt misschien nadelig om je op één onderwerp te focussen, omdat het je beperkt in je vrijheid. Toch kan het juist heel voordelig zijn, want jouw focus zorgt ervoor dat je een expert wordt over dat onderwerp. Zo schrijft Sophie van Naoki alleen maar over dierproefvrije cosmetica. Als ik hier informatie over wil hebben, ga ik automatisch naar haar site toe. Niet omdat zij de enige is die over dit onderwerp schrijft, maar wel omdat ze er volledig op gefocust is. Daardoor heb ik automatisch het idee dat zij er meer verstand van heeft dan iemand die ook nog schrijft over andere zaken.
Als je het moeilijk vind om je op één onderwerp te focussen, kun je ook één heel breed onderwerp kiezen. Ik schrijf bijvoorbeeld over aandachtig leven, en daarom schrijf ik over onderwerpen zoals groen leven en veganisme, maar ook minimalisme en geluk. Dat geeft mij meer vrijheid om te schrijven, maar zorgt er wel voor dat ik minder snel als expert gezien wordt op één gebied. Wel heb ik hierdoor kennis over veel verschillende onderwerpen die met aandachtig leven te maken hebben, waardoor ik eigenlijk ook een soort expert ben.
Trouwens, als je één focus kiest, betekent dat niet dat je nooit meer over iets anders mag schrijven. Er is niks mis met af en toe een ander onderwerp aansnijden. Je loopt dan wel het risico dat je lezers er niet enthousiast van worden. Of misschien juist wel. De enige manier om daar achter te komen, is het gewoon te doen.
Tip 3: Lezers zijn niet alles, maar ze zijn wel belangrijk
Ik denk dat je nooit een blog moet beginnen omdat je veel lezers wilt krijgen of om veel geld te verdienen. Dat werkt namelijk niet. Bloggen kost veel tijd en lezers komen niet zomaar aangewaaid. Je houdt het alleen vol als je echt plezier hebt in het schrijven.
Toch is het wel erg leuk als veel mensen je blog lezen. Ik geef direct toe dat ik het super tof vind dat mijn bezoekers aantallen groeien. Lieve reacties van lezers kunnen je dag echt een stukje leuker maken!
Alleen, hoe kom je dan aan die lezers? Het belangrijkse is wat mij betreft kwaliteit afleveren. Dat betekent: regelmatig informatieve, grappige of interessante blogs schrijven, een fijne schrijfstijl ontwikkelen, mooie foto’s maken en een aantrekkelijke lay out gebruiken. Als je dat een tijdje volhoudt, komen de bezoekers vanzelf. Misschien niet met duizenden tegelijk, maar ze komen heus.
Toch ken ik ook een aantal prachtige blogs die (volgens mij) veel te weinig mensen bereiken en dat ligt heus niet aan de kwaliteit die ze afleveren. Jezelf – en je blog – promoten op social media is voor veel bloggers een handige manier om meer mensen naar je blog te lokken. Als ze de kwaliteit van je blog goed genoeg vinden, blijven ze vanzelf hangen! Maak dus vooral een facebook pagina voor je blog om je nieuwste posts te delen, word actief op Instagram of spendeer wat meer tijd op Twitter of Pinterest om jezelf in de schijnwerpers te zetten.
Tip 4: Het hoeft niet perfect
Idealiter ziet je blog er vanaf het begin al tip top uit met een fantastisch gestylede layout en geweldig foto’s.Niet iedereen heeft echter de middelen om meteen al een professionele website uit de grond te stampen. Ik ben zelf begonnen met een .wordpress.org naam en foto’s van mijn telefoon. Niet professioneel (en erg lachwekkend als ik er nu naar terugkijk), maar het werkte wel. Als ik gewacht had totdat ik een goede camera had, was ik nooit begonnen met bloggen. Waarom zou ik een dure camera kopen, als ik geen blog had Oftewel: ik had last van een kip/ei probleem. Wat had ik eerder nodig: een blog of een spiegelreflex camera? Uiteindelijk maakt het niet uit waar je mee begint, als je maar begint (zie ook tip 1!). Het hoeft niet perfect te zijn om te kunnen beginnen. Het belangrijkste is dát je begint en dan leer je de rest vanzelf wel.
Leet je niet tegenhouden door het feit dat je in het begin nog niet de beste kwaliteit kunt leveren, anders kom je nooit verder. Je hoeft niet de allerbeste blog te hebben om plezier te beleven aan schijven of om bezoekers te krijgen. Ook met een iets minder gelikte blog kun je inspirerende blogs publiceren en mensen aan het denken zetten.
Tip 5: Leer de regels
Hoewel je veel dingen vanzelf leert als je eenmaal begonnen bent, is het wel belangrijk om te weten wat de blogregels zijn. Op Charlotte’s Law vind je handige tips over wat er juridisch allemaal mag in het bloggerswereldje. Ook haar boek, Wetboek voor bloggers, is een aanrader! Als je geen zin hebt om dit te lezen, onthou dan vooral dit: je mag nooit zomaar foto’s gebruiken van iemand anders zonder toestemming, want dat is schending van copyright. Doe je dit wel, dan kun je daar enorm gedonder (en boetes) van krijgen! Als je foto’s gebruikt van iemand anders, zorg dan dat je zeker weet dat dit mag (doordat het bijvoorbeeld stock foto’s zijn, waar geen copyright op zit) of doordat je de licentie hebt gekocht. Ik gebruik alleen mijn eigen foto’s, zodat ik zeker weet dat ik goed zit.
Vond je deze tips interessant en wil je er meer? Let me know! Wie weet komt er dan een deel 2, want ik heb nog veel meer te vertellen, onder andere over inspiratie, blogs plannen, handige plugins en samenwerken met bedrijven!
18 comments
Leuke blog met goede tips! Het belangrijkste is inderdaad gewoon te beginnen. Als ik dat niet heel vaak had gelezen, was mijn blog er nu ook nog niet geweest.
Ik ben zeker benieuwd naar meer tips, die zijn altijd goed om te lezen 🙂
Yay! Gelukkig maar dat je blog er wél is 😀
Goede tips! Ik blog inmiddels drie jaar, maar toch heb ik er wel wat aan. Ik probeer het pas sinds kort wat professioneler aan te pakken en schrijf nu ook over meer onderwerpen. Mijn blog een stuk groener maken is één van mijn doelen.
Leuk om te lezen dat je er wat aan hebt gehad 😀
Super handige tips voor beginnende bloggers! Vooral nummer 1 inderdaad!
Thanks! Nummer 1 is inderdaad echt de belangrijkste 🙂
Goede tips! Blij bloggen moet je inderdaad ook gewoon in het diepe springen! Gewoon beginnen.
Leuke en handige tips! Ik denk dat gewoon beginnen toch zeker wel de belangrijkste is 🙂
Leuke tips en mooi dat je benadrukt dat het het wel waard is om als blogger te beginnen, ook al zijn er nog zo veel! Ik vind het zelf ook interessant om te zien hoe bloggers (inclusief ikzelf) zich ontwikkelen van beginneling tot steeds professioneler. Ik heb talloze blogjes gehad al sinds mijn jeugd en begon gewoon, omdat ik het leuk vond om te schrijven! Pas nu ik er deels mijn werk van kan maken wordt het wat professioneler, maar het belangrijkste is en blijft die boodschap overbrengen 🙂
Ik vind dat inderdaad ook heel boeiend om te zien, dat het steeds professioneler wordt. De tijd dat je gewoon wat schreef over hoe je dag was en dat dan publiceerde (en daar ook nog eens heel veel reacties op kreeg), is volgens mij voorbij, haha.
Leuke tips, wat blog je al lang zeg! Ik ben helemaal voor de ‘het hoeft niet perfect’-regel. Dat is ook wel in mijn eigen belang, zeker qua foto’s ben ik gewoon best lui. Ik vind het schrijven gewoon veel leuker, eigenlijk. Ik snap dat goed en mooi beeld voor veel anderen belangrijk is, maar zelf kan ik ook genieten van mooie verhalen op andermans blog, vergezeld van crappy foto’s. Het zou zonde zijn als mensen niet zouden starten omdat ze niet alles al perfect kunnen of er geen dagtaak van kunnen of willen maken.
Lang he? Ik blogde al voordat het cool was! Maar dat stelde niet zo veel voor: meestal gewoon rants van 300 woorden over hoe saai mijn dag op school was. En daar gebruikte ik dan uberhaupt geen foto’s bij oid.
En inderdaad, i love de ‘het hoeft niet perfect’ regel. Het heeft juist wel wat, als je ziet dat een blog gemaakt is door een echt mens ipv een heel team van professionals.
Ik kijk echt uit naar het vervolg!
Een half jaar geleden zijn wij in het diepe gesprongen met onze blog en tips zijn dan ook meer dan welkom. Ik voel me een beetje zoals Bambi die de eerste stapjes op het ijs maakte.
Sociale media zijn helaas nog niet helemaal mijn vriend. Het is haast 2018, misschien kan dat mijn goed voornemen zijn voor het nieuwe jaar.
Voor jou ook fijne feesten gewenst.
Ik ga mijn best doen om een vervolg te schrijven. Heb je nog specifieke onderwerpen waar je meer over zou willen weten? En leuke blog heb jullie opgezet 🙂
Hey Desi
Ik blijf het moeilijk vinden om echt goede titels te bedenken waardoor mensen verder lezen. Heb al wel wat boeken gelezen en sites bezocht voor titel-tips, maar die lijken niet vaak van toepassing te zijn op onze posts.
Mits ik zelf de TeaBoon-blog heb samengesteld zijn sommige zaken in mijn ogen erg logisch en dan hoor van lezers dat het helemaal niet is. Ik wil dit zelf sneller kunnen opsporen, want op deze manier verlies ik lezers.
Een manier om geduldig te zijn is ook welkom 🙂
Mercie voor het compliment dat je hebt gegeven.
Groeten
Esther
Ik ga ermee aan de slag 🙂
Joepie!