Als je ooit zelf pizza hebt gemaakt, wil je nooit meer terug naar het kopen van kant-en-klare. Het maken van je eigen pizzadeeg is veel werk, maar echt de moeite waard. Het allerleukste is nog dat je precies kan bepalen wat je op je pizza gooit, zodat je altijd de perfecte vegan pizza hebt. Tenzij je de pizza aan laat branden natuurlijk.
Ik dacht altijd dat het maken van je eigen pizzadeeg erg moeilijk zou zijn, maar net als met bijna alles is het vooral de eerste keer even wennen. Als je voor het eerst pizzadeeg maakt, kost het vooral veel tijd. De tweede (derde, vierde, vijfde…) keer is het al veel makkelijker en ben je meteen een stuk sneller. Om nog maar even een cliché erin te gooien: oefening baart kunst. Of in dit geval: vegan pizza.
Bereidingstijd
40 minuten
(en dan nog minimaal 1 uur wachttijd voor het rijzen van het deeg en 30 min oventijd)
Wat heb je nodig?
Dit recept is geschikt voor twee medium pizza’s.
Pizzadeeg
- 350 gram tarwemeel (volkoren) (+ een beetje extra om deeg uit te rollen)
- 7 gram gist
- 150 ml lauwwarm water
Toppings
- 150 ml tomatensaus
- 2 el italiaanse kruiden
- 5 grote champignons
- 1/3 courgette
- 1/2 rode ui
- 1 (punt)paprika
- 1 teentje knoflook (meer mag uiteraard ook)
- evt. veganistische kaasvervanger zoals Wilmersburger
Hoe maak je vegan pizza?
- Maak eerst je eigen volkoren pizzadeeg en laat het deeg minimaal 1 uur reizen (langer mag ook). Mocht je geen zin of tijd hebben om dit te doen, dan kun je ook een kant en klare pizzabodem kopen. Check dan wel even de ingrediënten, want niet alle pizzabodems zijn veganistisch.
- Verwarm de oven op 200 graden Celsius.
- Bestrooi je (schone!) werkblad met een klein beetje meel en rol de deegbal uit. Ik maak er één grote vierkante plaat van, zodat het makkelijk in mijn oven past. Je kunt er ook twee kleine ronde pizza’s van maken.
- Smeer de tomatensaus over de pizza (dit gaat het makkelijkste met de achterkant van een lepel) en bestrooi met Italiaanse kruiden.
- Snij de courgette, champignons, ui en paprika in kleine plakjes. Pers het teentje knoflook.
- Verspreid alle groente regelmatig over de pizza. Dit is vooral belangrijk voor de rode ui en de knoflook.
- Zet de pizza 20-30 minuten in de oven. De oventijd is afhankelijk van hoe dik je de pizza hebt gemaakt.
Tips
- Ik heb nog geen veganistische kaas gevonden die ik lekker en betaalbaar vond, dus ik laat kaas meestal weg. Ik moet daarbij wel vertellen dat ik sowieso nooit zo’n kaasfan ben geweest, waardoor ik extra kritisch ben op veganistische kaas. Mocht jij je geen pizza zonder kaas kunnen voorstellen, gooi er dan vooral je favoriete veganistische kaas overheen.
- Geen deegroller? Geen probleem. Een wijnfles of een fles tomatensaus werkt ook prima!
- De groenten slinken enorm in de oven, dus wees niet bang om je pizza helemaal vol met groenten te leggen. De hoeveelheid die ik zelf had gebruikt was nog aan de zuinige kant.
- Het is heel lekker om de laatste 5 minuten dat de pizza in de oven staat nog een paar handjes verse spinazie toe te voegen. Aangezien mijn vriend (die niet van spinazie houdt) kwam eten toen ik de foto’s maakte, heb ik dit deze keer niet gedaan.
- Andere lekkere dingen die je nog op deze vegan pizza zou kunnen leggen: zongedroogde tomaatjes, zwarte olijven, cherrytomaatjes, artisjokharten of broccoliroosjes. Ik zou dat alleen niet allemaal tegelijk doen, want dan krijg je je pizzapunt nooit meer in je mond zonder dat alles eraf valt (alhoewel dat is misschien niet zo erg is).
Eet smakelijk! Laat je het me weten als je deze pizza hebt geprobeerd?
10 comments
Zelfgemaakte vegan pizza is the best! Ik gooi die van mij ook altijd helemaal vol met groente. Ook gebruik ik af en toe vega/tofu “gehakt” voor wat extra eiwitten, maar een pizza met alleen groente is ook al lekker genoeg 🙂
Vegan gehakt of tofu op mijn pizza lijkt me ook heel lekker, maar ik moet bekennen dat ik dat nog nooit heb geprobeerd.
Super lekker !!
Hi,heb de pizza gemaakt met vanalles erop en eraan,recept volledig gevolgd voor het deeg inclusief de baktijden,met resultaat,de pizza was niet te eten(bijten)want de korst was keihard,was bang om mijn tanden te breken,ben je niet gemist van baktijd?bij een pizzeria steken ze het maar max 5min in een hete oven,grts,anita
Hoi Anita! Oei, dat klinkt inderdaad niet erg lekker. Door het volkorenmeel wordt het sowieso wel een stevige pizza, maar keihard is niet de bedoeling. Was het deeg wel goed gerezen? Heb je genoeg vocht toegevoegd? Anders ligt het inderdaad aan de oventijd. Misschien heb jij een snellere oven dan ik. Als ik de pizza maar vijf minuten bak, eet ik rauw deeg op namelijk. Dat is ook weer niet de bedoeling! Ik maak de pizzabodem wel vrij dik dus dan moet hij ook langer in de oven.
hmmm.. ik kan de foto bovenaan niet zien :/
Oh nee, ik ga er even naar kijken! Thanks voor het doorgeven 🙂