Door al dat gepraat over gluten, kreeg ik zin in om een hartig brood te maken. Het liefste een focaccia, want daar ben ik dol op! Aangezien ik me het beste voel als ik HCLF (high carb low fat) eet, werd het de uitdaging om de focaccia zonder olie te maken. Aangezien ik het recept nu deel, kun je er van uit gaan dat deze uitdaging goed gelukt is!
Er zijn duizenden soorten van hartige broden, maar focaccia is toch wel mijn favoriet. Dit platte Italiaanse brood is namelijk heel makkelijk te maken en ook nog enorm smaakvol. Warme focaccia past perfect bij een kom dampende groentesoep. Zeker met dit herfstige weer is het dus wat mij betreft dagelijks tijd voor focaccia.
Door de focaccia zelf te maken, weet je precies wat erin zit, heb je geen extra verpakkingen nodig en scheelt het je ook nog geld. Wat wil je nog meer?!
Nouja, eigenlijk kan ik wel wat bedenken. Ik zou wel een kok willen die elke dag ervoor zorgt dat er een dampend focaccia brood voor me klaar staat als ik honger heb. Tot die tijd maak ik het zelf wel. Gelukkig lukt dit met recept voor makkelijke focaccia met een minimum aan moeite.
Hoe lang duurt het?
1 uur (waarvan 50 minuten wachttijd)
Wat heb je nodig voor deze makkelijke focaccia?
Bijgerecht voor 2-3 personen
- 185 gram volkoren tarwemeel
- 1 tl gist
- 100 ml water
- 1 tl tijm
- 1 tl rozemarijn
- 1 tl oregano
- 2 teentjes knoflook, in kleine stukjes
- 20 zwarte olijven, ontpit en in kleine stukje gesneden
- snufje grof zeezout
- evt. 1 tl olijfolie
Hoe maak je het?
- Doe het meel, gist en water in een grote kom en voeg langzaam het water toe. Roer dit goed door, zodat er een deeg ontstaat.
- Voeg de tijm, rozemarijn, oregano, knoflook en zwarte olijven toe aan het deeg.
- Kneed het geheel goed door met je handen. Het deeg moet een klein beetje aan je handen blijven plakken, maar het is niet de bedoeling dat je het niet meer van je handen krijgt. Voeg extra meel toe als het te plakkerig is. Als het deeg te droog is, voeg dan wat extra water toe.
- Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het minimaal 30 minuten rijzen.
- Verwarm de oven op 190 graden.
- Rol het deeg uit tot het ongeveer 1 centimeter dik is. Je mag zelf bepalen welke vorm je maakt. Ik koos voor een langwerpig.
- Als je de vorm hebt gekozen, prik je met je vinger gaatjes in de bovenkant van het deeg, want dit ziet er mooi uit. Strooi in deze gaatjes het zeezout en eventueel de theelepel olijfolie. Met een kwastje kun je de olie nog een beetje uitsmeren (je gooit heel makkelijk alle olie in één gaatje namelijk).
- Bak het geheel 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Tips & trics
- Ik heb dit recept nu meerdere keren gemaakt om verschillende manieren te proberen. Hoewel de olie veel smaak geeft, vond ik het zelfs zonder olie nog heerlijk. Mocht je niet gewend zijn aan olievrij eten, dan zou ik het wel met olie maken. Ik gebruik inmiddels nauwelijks toegevoegd olie en mis het totaal niet, maar ik kan me voorstellen dat iemand die dat niet gewend is het wat smaakloos vind.
- Hoe beter je het brood kneedt, hoe beter de smaken bij elkaar komen. Voor een snelle versie van dit brood is een minuutje kneden al genoeg, maar het wordt echt lekkerder als je langer kneedt.
- Dit brood is heerlijk om zonder beleg te eten, maar het wordt nog lekkerder als je er bijvoorbeeld gegrilde groentes of tapenade op doet.
- Ben je een knoflookliefhebber? Voeg dan vooral nog wat meer knoflook toe. De knoflook smaak is in bovenstaand recept nog best subtiel.
- In plaats van olijven kun je ook zongedroogde tomaten toevoegen (of allebei!)
Eet smakelijk! Laat het me vooral weten als je deze makkelijke focaccia hebt gemaakt. Deel een foto op Instagram met #aandachtigrecept of tag me erin.
8 comments
Oeh lekker! Ben zelf gek op foccaccia. Heb nog nooit een volkoren variant gezien trouwens. Erg leuk idee!
Ik maak eigenlijk alles met volkorenmeel en dat werkt altijd prima! Het geeft en wat vollere smaak dan wit meel.
Wat een super goed idee om dit zelf te maken. Ik ben echt geen kok haha en wist niet dat dit zo eenvoudig te maken was. Bedankt voor het delen! Ik deel deze met mijn zus 🙂
Ik dacht eerst ook dat het moeilijker zo zijn, maar het is echt easy peasy. Leuk dat je het met je zus gaat delen!
Oooh dat klinkt lekker. Ik had ook gedacht dat het best ingewikkeld zou zijn maar nu wil ik het best wel een keer proberen!
Er zijn ook wel ingewikkeldere recepten voor focaccia te vinden! Dit recept is misschien iets minder hoogstaand, maar nog steeds heel lekker.