Voordat ik veganist werd, maakte ik vaak bananen pancakes van banaan en eieren. Aangezien ik geen eieren meer eet, maakte ik tot voor kort ook geen bananen pancakes meer. Totdat ik laatst in een biowinkel boekweitmeel zag staan en besloot om daar heerlijke pannenkoekjes van te bakken, mét banaan natuurlijk. Benieuwd naar het recept? Lees dan snel verder..
De vruchtjes van de boekweit plant zijn enorm voedzaam. Boekweit zit vol vezels, vitamine B1 en B6 en allerlei mineralen, zoals magnesium en fosfor. Dat klinkt alsof boekweit zomaar een nieuw superfood zou kunnen worden! Oh, en boekweit is ook nog eens glutenvrij.
Nu geloof ik zelf niet zo in ‘superfoods’, maar vooral in lekker en gevarieerd eten. Dat lukt zeker wel met boekweit! Zo zijn boekweitkorrels erg geschikt om te koken. Boekweitmeel is vooral handig om mee te bakken. Boekweit heeft een hartige smaak en deze pannenkoekjes zijn daarom geschikt voor zowel zoet als hartig beleg.
Wat heb je nodig?
voor ongeveer 8 pancakes
120 gram boekweitmeel
60 gram volkoren tarwemeel
200 ml havermelk (of andere plantaardige melk)
2 bananen (of 1 hele grote)
1/2 tl cacaopoeder (zorgt voor een mooie bruine kleur!)
1/2 tl kaneel
1/2 tl bakpoeder
1/2 tl baking soda
klein scheutje citroensap of azijn
Wat moet je doen?
- Pureer de banaan in een grote kom. Dit kan met een blender (zo krijg je een mooi glad beslag) of door de banaan fijn te prakken met een vork (dan krijg je wat meer stukjes in je beslag, afhankelijk van hoe fijn je prakt).
- Voeg het boekweitmeel en tarwemeel toe aan de geprakte bananen en roer alles goed door elkaar.
- Voeg nu ook het cacaopoeder, kaneel, bakpoeder en baking soda toe. De combinatie van bakpoeder en baking soda zorgen voor heerlijke luchtige pancakes. Baking soda moet je wel eerst ‘activeren’ met iets zuurs, zoals citroen of azijn. Voeg dus nu een klein beetje citroensap of azijn toe. Als het goed is, gaat de baking soda nu bruisen.
- Voeg de plantaardige melk toe en roer alles goed door.
- Zet een koekenpan met anti-aanbak laag op het vuur. Zorg dat de pan goed warm is voordat je begint met bakken. Door de banaan zijn deze pancakes wat brozer, dus let goed op als je gaat omdraaien! De kans is groot dan je pancake ineens uit elkaar valt als je deze probeert om te draaien. De kunst is om de pancakes niet te groot te maken en op een laag vuur te bakken. Ik bak mijn pancakes het liefst zonder olie. Dat gaat prima, maar ze branden dan wel makkelijker aan. Het moment van omdraaien komt aan op precies timen. Als je te vroeg omdraait en je pancake is nog niet hard aan de onderkant, dan krijg je een pancake scramble (ook lekker, maar minder mooi!). Te lang wachten resulteert in zwarte pancakes. Je zult vanzelf wel merken wat het beste werkt (en het is een goed excuus om veel te oefenen met het maken van deze pancakes).
Geniet van je vegan banana pancakes!
Tips!
- Je kunt eindeloos variëren in de verhouding boekweitmeel en tarwemeel. Boekweitmeel heeft een vrij overheersende hartige smaak. Het is een kwestie van smaak of je daar van houdt. Als je liever en wat neutrale smaak wilt, kun je het boekweitmeel vervangen door tarwemeel (of elk ander soort meel wat je in huis hebt).
- Dit recept zorgt voor een vrij stevig beslag. Hierdoor worden de pancakes lekker dik, maar daardoor ook redelijk machtig. Als je liever wat dunnere pannenkoeken wilt, voeg dan nog 100 ml plantaardige melk toe.
- Omdat er geen suiker in deze pancakes zit, zijn ze uitermate geschikt als gezond ontbijt of lunch (of allebei). Je kunt eindeloos variëren met de toppings voor op je pannenkoeken, denk bijvoorbeeld aan vers fruit, stroop, pure chocolade of pindakaas. Ik koos voor een topping van rijstsiroop om het geheel net wat zoeter te maken.
- Mocht je geen health freak zijn, voeg dan vooral nog wat suiker toe aan dit recept. Daar worden ze lekker zoet van.
5 comments
Toen ik mijn vriendje vertelde dat ik veganistisch ging eten, moest hij nogal slikken en het eerste wat hij zei was: ‘Maar pannenkoeken dan?’. Ik probeerde al snel dit recept uit (ik maakte het beslag wel wat dunner met meer ‘melk’) en wat waren de pannenkoeken heerlijk! Mijn vriend was meteen helemaal om en eet nu ook vrijwel helemaal veganistisch (want als pannenkoeken kunnen..)! Het fijnste is misschien wel het gevoel na het eten van deze pannenkoeken. Ik voel me na deze pannenkoeken lekker gevuld in plaats van dat volle gevoel alsof ik net een vette hap heb gegeten. Echt super!
Ahhh en weer zo’n lieve reactie! 😀 Thanks! Wat grappig dat je vriend zich het meeste druk maakt om pannenkoeken, meestal is dat kaas of vlees, haha. Fantastisch ook dat hij nu helemaal om is, door dit recept. Ik voel me stiekem heel trots nu! En ook trots op jou, dat je de pannenkoeken gemaakt hebt! You go girl! 🙂