Hoewel juli (en daarmee ook het plastic dieet) ten einde loopt, ben ik nog steeds om manieren te vinden om minder plastic te gebruiken. Aangezien ik nog steeds met plastic wegwerpmesjes scheerde, viel daar nog wat winst te behalen. In plaats van een nieuwe verpakking vol met wegwerpexemplaren te kopen, kocht ik een old-school scheermes waarvan je alleen de mesjes hoeft te vervangen. Hoe werkt dat precies? Scheert het wel fijn? Waar kan je het kopen?
Waarom scheren zonder plastic?
Plastic is nasty! Als het eenmaal geproduceerd is, kom je er namelijk niet zomaar meer vanaf. Voor de productie van plastic zijn fossiele brandstoffen nodig, en – zoals je vast wel weet – raken die op den duur op. Recyclen van plastic is duur en zorgt voor een minderwaardig product. Daarnaast wordt heel veel plastic niet gerecycled, maar komt het bij het normale huisafval terecht of – nog erger – op straat of in de zee. Het feit dat er een enorme plastic soep in de zee drijft, geeft wel aan dit een serieus probleem is. In tegenstelling tot papier, gft, glas of blik vergaat plastic namelijk nooit! Het valt uiteen in kleine stukjes (microplastics) die niet volledig afgebroken kunnen worden. De beste manier om iets aan het plastic probleem te doen, is door geen plastic meer te gebruiken. Er zijn gelukkig al veel alternatieven, zoals bijvoorbeeld dit duurzame scheermes. Als je meer wilt weten over leven zonder plastic, lees dan de artikel in de categorie ‘zonder plastic‘.
Ik wil dat ook! Waar koop ik dat?
Een old-school scheermes kun je op verschillende plekken online bestellen en soms zelf op rommelmarkten vinden. Ik koos om bij Visagist op de fiets te bestellen, want ik had er goede verhalen over gehoord. Eigenaresse Marloes houdt zich enorm bezig met duurzaamheid. Sterker nog: alles wat ze doet, is gebaseerd op duurzaamheid. Daarom bezorgt ze zelf de pakketjes in Den Haag op de fiets. Helaas woon ik niet in Den Haag (en daarom is mijn pakketje gewoon met de post verstuurd), maar dit idee kan ik alleen maar toejuichen. En zeg nou zelf: hoe mooi is dit verpakt? Er zat zelfs een handgeschreven briefje bij met tips.
Is een old-school scheermes niet vreselijk duur?
Ik betaalde 30 euro voor mijn roze old-school scheermes inclusief de vijf eerste mesjes. Los kost een goedkoopste pakketje van 5 mesjes 1 euro (= 0,20 cent per mesjes). Dus ja, dit scheermes is een investering, maar dat verdien je uiteindelijk wel terug. Je hoeft namelijk alleen de mesjes te vervangen en dat komt neer op een paar euro per jaar. De mesjes zijn ook nog eens scherper dan in een wegwerpexemplaar, waardoor je ze ook minder vaak hoeft te vervangen als je gewend bent. Zo zie je maar dat duurzaamheid helemaal niet duur hoeft te zijn!
Oké, dat klinkt goed. Alleen hoe werkt dat dan?
Eigenlijk is het heel simpel: je draait het scheermes open, stopt er een mesje terug (let op voor je vingers! Ze zijn vlijmscherp!) en draai het weer dicht. Hier kun je het op film zien! Daarna kun je aan de slag.
Marloes gaf me als tip om rustig de tijd te nemen, de huid goed in te zepen met scheerzeep en de huid en het scheermes eerst warm te laten worden onder een douche. Aangezien ik eigenwijs ben, luisterde ik niet naar dit advies en deed maar wat. Ik heb een hele makkelijke huid, die niet snel geïrriteerd of uit balans raakt, dus ik scheer nooit met scheergel of – zeep. Ik heb geen zin in allemaal extra gedoe (en ik merk ook niet zoveel verschil als ik het wel of niet gebruik). Toch zou ik je wel willen aanraden om niet zo koppig te zijn, en gewoon naar de tips van Marloes te luisteren. Eén tip die ik wel ter harte heb genomen, is om niet direct tegen de haargroei in te scheren. Dit kan namelijk je huid irriteren. Pas na één keer met de haargroei mee, ga ik tegen de haargroei in.
Krijg je er ook echt zijdezachte benen van?
Ja zeker! Mijn benen zijn nog nooit zo glad geweest!
Het is in het begin wel even wennen om goed te scheren. In het begin werd het nogal een bloederige bedoeling (edit: oke ik overdrijf een beetje, maar onder de douche lijkt een klein beetje bloed veel meer dan het in feit is. Ik heb in totaal misschien drie kleine wondjes gemaakt), omdat de mesjes zo scherp zijn. Inmiddels ben ik er helemaal aan gewend en maak ik geen scheerwondjes meer. Het duurt iets langer dan ik gewend ben, maar het resultaat is veel beter.
Doordat het scheermes zwaarder is dan een wegwerpexemplaar, waardoor de huid iets meer ingedrukt wordt en je beter bij de wortel van de haar komt. Oftewel: je kunt de haar korter afscheren, waardoor je het minder vaak hoeft te herhalen! Het zwaardere mes en de grote kop zorgen er wel voor dat je iets minder goed bij lastige plekken komt (denk aan oksels en bikinilijn), maar dat is een kwestie van training.
Ik heb geen zin om alles te lezen. Kun je me een korte samenvatting geven?
Ja zeker! Plasticvrij scheren met een old-school scheermes is zeker een aanrader. Het is goedkoper, duurzamer, geeft beter resultaat én het ziet er veel leuker uit.
Scheer jij al plasticvrij?
24 comments
Hmm, ik ben schuldig aan het scheren met plastic. Daarbij gebruik ik net als jij geen enkel schuimpje of dergelijke voor, maar zo’n ouderwets scheermes klinkt inderdaad wel beter. Maar het is misschien meer iets om te beginnen testen in de winter, als ik niet te veel met blote benen rondloop, want schrammen van het scheren vind ik niet zo flatterend haha. Liefs!
Misschien heb je iets aan de tips van Koen uit de comments om de kans op wondjes te minimaliseren, maar anders kun je ook gewoon tot de winter wachten. Maar het valt best wel mee met de hoeveelheid wondjes, als je gewoon een beetje uitkijkt.
Ik scheer al jaren mijn baard en regelmatig mijn hoofdhaar met een dubbelzijdig veiligheidsmes zoals jij hebt, maar dan geen roze.
Als je wondjes blijft houden en het verder niet aan je techniek ligt kan je gaan experimenteren met verschillende mesjes. Bij online scheerwinkels zijn proefpakketten te koop waar verschillende mesjes in zitten. Mijn huid reageert soms beter op een mes van een ander merk. Wat ook belangrijk is, zoals al wordt aangegeven, is een goede scheerschuim, maar beter is een goede scheerzeep waar je zelf scheerschuim van maakt. Die is vetter en beschermt daardoor je huid beter. Een goede scheergel kan je ook gebruiken met als bijkomend voordeel dat het doorzichtig is en je daardoor beter kan zien wat je doet. Als laatste tip geef ik mee dat je het mes niet op de huid moet drukken, maar het gewicht van het scheermes zijn werk moet laten doen, dat is voldoende. Als je teveel druk zet heb je kans op wondjes.
Wat een goede tips! Gelukkig heb ik inmiddels geen wondjes meer, maar ik zal het onthouden mocht ik er toch nog last van krijgen. En ik weet haast zeker dat mijn andere lezers hier ook wel wat aan zullen hebben 🙂
Ik ben aan nieuwe scheermesjes toe en zat heel erg te twijfelen of ik zo’n old school mesje wel zou aandurven. Ik ben namelijk met een wegwerp mesje al onhandig haha. Maar ik ben om, ik ga er zo een aanschaffen! Zal ik minder gehaast moeten scheren 😉
Wat goed! Past natuurlijk ook wel bij het verminderen van afval waar je nu mee bezig bent. Ik heb misschien een klein beetje overdreven in mijn post. Je moet wel goed opletten, maar echt heel veel kan er niet mis gaan. Ik ben ook onhandig met wegwerpmesjes, maar ik voel me inmiddels helemaal veilig bij dit scheermes. En minder gehaast scheren is natuurlijk altijd goed. Gratis mindfulness oefening!
Informatief weer, Desi. Heb al tijden een hekel aan die wegwerpmesjes, maar dit is een idee! Sinds kort gebruik ik een ladyshave uit de jaren 70 (van moeder geweest). Geweldig, nog helemaal in cadeauverpakking. Kan je hier geen foto laten zien. Het is handig voor even vlug tussendoor, maar niet zo goed als het scheermes. De visagiste op de fiets ga ik snel opzoeken.👌
Die ladyshave klinkt echt fantastisch! 😀 Alleen jammer inderdaad dat ze niet zo goed scheren als een scheermes.
Vind het knap hoor, hoe ver jij in deze plasticloze reis gaat! Duim omhoog 🙂
Dankje Debby! Ik vind het echt heel leuk om te doen en het levert een heleboel bijzondere producten op.
Heel. Goed. Idee. Ik voel me altijd enorm schuldig met al die wegwerp meuk. Bij deze, besteld!
Super! Ik ben benieuwd of er je net zo blij mee bent als ik 🙂
Hé wat een goede oplossing! Ik heb ook een ladyshave. Ik krijg minder irritatie maar het scheert nooit helemaal glad en netjes. Een scheermes is fijner maar inderdaad, die wegwerpmodellen altijd. Ik denk dat er ook eentje ga bestellen! 🙂
Yesss! Ik was al heel lang naar een goed alternatief op zoek. Bedankt!
Heb je toevallig ook alternatief voor ‘ragertjes’ waar je tussen de tanden mee schoonmaakt?
Wat fijn dat ik je heb kunnen helpen! Ik gebruik zelf tandenstokers van hout, maar die zitten helaas in een plastic hoesje. Een goed alternatief heb ik daar nog niet voor gevonden helaas, maar mijn zoektocht blijft doorgaan 🙂
Ik scheer nu met een shampoobar als scheerzeep, die gebruik ik als zeep, shampoo en dus ook als scheerzeep. Het ligt niet op mijn minimalistische weg om weer een aparte scheerzeep aan te schaffen. Echt opschuimen lukt met zo’n bar niet, is dit old-school scheermes dan wel een optie? Mijn gilettemesjes zijn bijna op dus goed moment!
Oeh wat handig! Welke zeep is dat? Ik gebruik dit scheermes zonder welke zeep dan ook. Dat heb ik nooit gebruikt bij het scheren en ik ben nog steeds tevreden met het resultaat. Ik zou dus zeggen dat het prima kan!
Hoi Desi, deze kwam van een webshop die niet meer bestaat. Volgens mij heeft werfzeep ook zoiets. http://www.werfzeep.nl/shampoo.html Alleen de mijne had geloof ik brandnetel en bier of zoiets als ingrediënten.
Dankjewel voor het delen! Dit ziet er echt heel erg fijn uit. Ik heb nu een shampoobar met SLS en ik merk dat dat te agressief is voor mijn hoofdhuid. Dit lijkt me een goed alternatief 🙂 Alleen wel jammer dat er dan weer honing in zit, want dat maakt het helaas niet vegan 🙁
Wat heb je toch een toffe site, haal er veel inspiratie vandaan! Mijn Gilettemesjes zijn bijna op dus ging op zoek naar een plasticvrij alternatief en kwam toen (uiteraard) op jouw website terecht 🙂 Heb de krabber meteen besteld – in mooi donkerroze – erg benieuwd hoe het gaat bevallen!
Ik las glittermeisjes hahaha. Maar goed bezig hoor, Sandra! Ik hoop dat je het fijn vind om met een krabbertje te werken. Ik vond het best wel wennen, dus zou je vooral aanraden om er een beetje voorzichtig mee te doen de eerste keer. Ze zijn vlijmscherp!