Hoe ruim je de kerstboom op?

kerstboom opruimen
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Na alle gezelligheid van de decembermaand komt altijd weer dat moment: je moet de kerstboom opruimen. Geen favoriet onderdeel. Gedoe met naalden door het hele huis enzo; alles weer inpakken. Dit mag wel zo snel mogelijk klaar zijn. Soms laat je je verleiden… Alle decoraties in een grote doos of tas, zien we volgend jaar wel weer! Toch is het een goed idee om je ‘kerstspullen opruiming’ een beetje efficiënt aan te pakken.

Drie kersttypes

Er zijn eigenlijk drie soorten ‘kerstmensen’. Type 1: het decoratieve type dat niet kan wachten en heerlijk georganiseerd en met een goed humeur aan de slag gaat. Ze hebben de kerstboom de dag na Sinterklaas in optima forma staan tot zeker aan Driekoningen (of tot nog lang daarna).  Type 2: de mensen die er helemaal niets mee hebben. Zij laten het hele kerstgebeuren en het gedoe eromheen  dan ook gewoon voor wat het is.

En dan  heb je nog type 3: deze kerstvierder  heeft wel iets met kerstsfeer, maar niet met alles wat daaraan voorafgaat.  Elk jaar voltrekt zich hetzelfde proces. Gesleep met een boom, de zolder op en af met dozen. Wat zat nou ook weer waarin? En bij het openen van de tassen en dozen verzuchtend: hoe heb ik dat vorig jaar zo op kunnen ruimen? Voor deze laatste categorie zijn de volgende tips voor het opruimen van de kerstboom vooral bedoeld!

Eierdozen voor kerstlampjes en -ballen

Begin op tijd met het bewaren van enkele eierdozen! Reuzehandig om je lampjes en slingers netjes omheen te wikkelen en ook kleinere ballen of ornamentjes berg je er veilig in op.

Kartonnen dozen of plastic opbergbakken

Als je je kerstspullen in kartonnen dozen opruimt, schrijf er dan op wat erin zit. Dat scheelt een hoop gezoek. Je kunt ook kiezen voor doorzichtige opbergboxen; die heb je in verschillende formaten. Je ziet dan meteen welke kerstspullen waarin zitten. In hersluitbare plastic zakken kun je ook niet-breekbare spullen, zoals slingers zichtbaar opbergen.

Naalden van de kerstboom

Mensen die kunstkerstbomen kopen hebben veel voordelen bij het kerstboom opruimen.  Als je plek hebt kun je hem kant-en-klaar wegzetten, pak je ‘m volgend jaar zo weer. En je hebt geen last van naalden door je hele huis. Wil jij wel een echte kerstboom? Dan kun je allereerst kiezen voor een soort dat weinig naalden verliest, zoals een Nordmann kerstboom bijvoorbeeld. Maar het is altijd verstandig om je boom in groot laken of zeil te wikkelen en dan naar buiten te tillen of te slepen en iemand met de stofzuiger met je mee te laten lopen.