Goed dakonderhoud

Goed dakonderhoud
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Je dak is van levensbelang. Het geeft je beschutting tegen het weer in de boze buitenwereld. Het beschermt tegen alles van sneeuw tot regen, van hagel tot wind en het is dan ook logisch dat je je dak regelmatig moet onderhouden. Die bescherming is immers niet zo helemaal vanzelf sprekend.

Regelmatige inspectie

Het is van belang dat je regelmatig je dak laat controleren op ongeregeldheden. Het gemiddelde dakdekkersbedrijf kan dit soort inspecties (vaak vrijblijvend) uitvoeren. Hierbij wordt er naar een aantal dingen goed gekeken. Ten eerste zijn de dakgoten belangrijk. Deze kunnen verstopt raken. Zo kan het zijn dat een boom die naast je huis staat veel blad is verloren dat in je dakgoot is blijven liggen, of misschien is er een vogeltje geweest dat een nest wou bouwen in je dakgoot. Dit soort dingen kunnen de doorstroming van de goot minderen en als dat gebeurt kan het water zich gaan ophopen op je dak. Het komt dan onder de pannen en als dat gebeurt dan heb je een probleem. Dan kan het dak lek worden en dat moet je natuurlijk zien te voorkomen.

Schoorsteen en pannen

Verder wordt er goed gekeken naar de schoorsteen. Hoe de schoorsteen over gaat in het dak is een wat ingewikkelder iets, waardoor deze plek kwetsbaarder is voor een lek. Verder is het ook gevaarlijk als de schoorsteen lek is. Hierdoor kan het hout van de constructie van de schoorsteen vochtig worden en dit kan ervoor zorgen dat er rook blijft plakken aan het hout. Daardoor ontstaat er een soort teerachtig laagje, dat zeer brandbaar is. Dit kan dus groot brandgevaar opleveren en is regelmatig aanleiding voor een schoorsteenbrand. Naast de schoorsteen zijn ook de dakpannen onderdeel van de inspectie. Belangrijk is dat deze goed overlappen met elkaar en dat er geen gebroken exemplaren tussen zitten. Anders kan het water er immers gewoon doorheen lopen.

Schade voorkomen

Een dak lek begint altijd heel erg klein. Het is in het begin nog niet te merken, maar naarmate het er langer zit wordt het steeds groter en schadelijker. Hierom is het goed om geregeld een bedrijf voor dakbeheer te laten komen. Deze kunnen dan voor het te laat is het lek vinden en dan kan je dat lek voor een relatief lage prijs nog op laten lossen. Als je erg lang wacht kan het zijn dat de houten constructie van het dak aangetast wordt, wat een dure reparatie is.