Altijd koud in huis? Voorkom tocht met nieuwe ruiten

Altijd koud in huis? Voorkom tocht met nieuwe ruiten
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Heb jij het in je woning ook altijd koud? Of ervaar jij altijd koude lucht als je voor het raam zit? Dan zijn mogelijk je ruiten niet goed geïsoleerd. Een heel herkenbaar voorbeeld is condens aan de binnenkant van je ruiten. Heb je in jouw woning nog (deels) enkel glas of oud dubbel glas, dan kan het behoorlijk tochten. Daarom is het slim om na te denken over beter isolerend glas.

Dubbel glas maar dan beter

Dubbel glas bestaat al jaren, alleen hele oude woningen die nooit gerenoveerd zijn hebben vaak nog enkel glas. Echter hebben nog weinig woningen het nieuwe dubbel glas, ook wel Hoog Rendement glas (HR++) of isolatieglas genoemd. Dit glas isoleert zelfs 2,5 keer beter dan oud dubbel glas. Je kunt je dus wel voorstellen wat voor een verschil dit gaat maken in je woning. We kunnen zo een aantal voordelen opnoemen: de tocht wordt een stuk minder, minder temperatuurschommelingen, minder stookkosten, hoger wooncomfort. Alle voordelen om de kou uit je huis te verdrijven.

Alle soorten HR glas op een rijtje

Hoog rendement glas heb je in verschillende soorten. In de basis bestaan er vier type HR beglazing: HR, HR+, HR++ en HR+++ glas (triple glas). De eerste twee zijn oude soorten en worden eigenlijk alleen nog gebruikt wanneer het kozijn net niet breed genoeg is om er HR++ glas in te zetten. HR++ glas is de meest gebruikte glassoort. Dit komt omdat het bijna altijd past in ieder kozijn en het rendement in verhouding met de investering erg goed is. Triple glas, de opvolger van HR++ glas, vraagt bijna altijd om nieuwe kozijnen en is een stuk duurder.

HR++ glas bevat een metaalcoating en een spouw gevuld met argon gas. Het gas is vriendelijk voor mens, dier en milieu. Zowel de metaalcoating als het gas zorgen voor een betere isolatie. Dat onderscheidt HR++ glas van oud dubbel glas.

Slimme investering

Kortom, wil je jouw wooncomfort flink verhogen, dan is het slim om eens na te denken over HR++ dubbel glas. Isoleren met behulp van glas is echt een slimme investering. Niet alleen voor je bankrekening, ook voor je eigen woongemak. De tocht in huis zal namelijk verdwijnen en de warmte blijft beter binnenshuis.