15 Comments

 1. Mijn verhaal lijkt wel een beetje op jou, maar ik ben nooit aan een koperspiraal begonnen. Nu ga ik toch weer voor een tweede Mirena. Mits de pijn bij het verwijderen meevalt (de pijn bij het zetten was ondragelijk voor mij). Lijkt inderdaad de beste van de slechte optie, haha.

  • Desi

   Pfoeee dat laten plaatsen en eruit halen van een spiraal is echt geen pretje als je het mij vraagt. Maar dan ben je er wel weer voor meerdere jaren van af!

 2. Ik ga binnenkort een koperspiraal laten plaatsen. Met de borstvoeding voelt dat als veiligste optie, aangezien ik condooms ook niet zo prettig vind. Ben benieuwd hoe het me bevalt!

 3. Wat een ellende hè, die anticonceptie. Ik heb ook jarenlang de pil geslikt, maar ik vond het niks. Toen ik ermee stopte en overging op Natural Family Planning (zonder Ladycomp, maar gewoon door op mijn lichaam te letten), voelde ik me STUKKEN beter. En nu nog steeds, nooit meer hormonen voor mij.

 4. Ik heb nu de mirena en ga hem binnenkort eruit laten halen, nu stap ik over op de koperspiraal. Maar de t-safe spiraal hoor ik veel slechte verhalen over ik denk dat jij die ook had? Ik ga de gynefix nemen, een koperspiraal die andere vorm heeft en deze zou minder bijwerkingen moet geven, misschien is dit nog een optie?

  • Desi

   Ik had inderdaad een t-safe. Ik heb het wel mijn huisarts over de gynefix gehad, maar zij was niet echt enthousiast over de gynefix. Ze zei dat het verschil met een t-safe vrij klein was (als het over bijwerkingen gaat) en dat ze dan alleen deden bij vrouwen waar een t-safe uitgestoten werd. De gynefix wordt namelijk op een ietwat andere plek geplaatst en dat kan ook weer nadelen met zich meebrengen. Het plaatsen moet daarom door een gynecoloog gebeuren. Daarnaast ben ik nu blij dat ik eindelijk weer een methode heb gevonden die voor mij werkt en zit ik niet echt te wachten om nog een keer een spiraal te laten plaatsen. Maar thanks voor je advies en ik ben benieuwd hoe de gynefix bij jou bevalt!

 5. Pfff wat vervelend van de klachten zeg! Ik ben ruim een jaar geleden gestopt met de pil en heb daar niets voor in de plaats genomen (als in geen spiraal). Maar ik ben wel na een paar maanden de Lady Comp gaan gebruiken. Ik ben daar erg blij mee, al heb ik vaak ‘rood licht’ omdat mijn cyclus onregelmatig is. Maar ik heb geen vriend op dit moment, dus voor mij is dit prima! Het blijft een gedoe dit gedeelte van vrouw zijn 🙁

  • Desi

   Tsja het blijft inderdaad een gedoe. Maar uiteindelijk zijn wij wel diegene die de baby’s kunnen baren en dat lijkt me toch wel een voorrecht!

 6. Ik houd ook niet van het idee om hormonen te slikken. Condooms vind ik dan een goede optie. Of zorgvuldig je temperatuur bijhouden en op die manier een zwangerschap voorkomen.

 7. Wat een goed stuk Desi, en mooi zo’n tegenbericht! Ik kon online veel dingen over “natuurlijke anticonceptie” tegen omdat steeds meer vrouwen het zat zijn “extra” hormonen te slikken, maar je hoort helaas bijna nooit de nadelen. Zo is periodieke onthouding ronduit onveilig (wat betreft het krijgen van baby’s), en in mijn biologieboeken gold dat ook nog voor het meten van de temperatuur… Daar mág je natuurlijk voor kiezen, maar ik denk dat de meeste meisjes niet helemaal beseffen dat het gevolg, heel jong moeder worden, ook écht kan gebeuren! En dat terwijl de nadelen van de pil en de spiraal echt klein zijn (vele malen kleiner dan veel andere vaakgebruikte geneesmiddelen!). Bovendien zijn condooms inderdaad niet zero waste, en een nieuw mensenleven al helemaal niet…

  Zelf heb ik me ook wat laten “gekmaken” omtrent de pil. Misschien een waardevolle toevoeging nog: er is sinds 2016 een mirena spiraal die minder hormoon afgeeft dan de standaard, en die, met afgeronde getallen, net zo goed werkt/veilig is. Dwz: de pearl index is bij allebei nul, alleen iets meer dan nul bij de nieuwe mirena.

  Ik denk dat het echt heel belangrijk is dat meisjes en jonge vrouwen onthouden dat er zoveel verandert tussen je 16e & 26e, dat niet (alleen) je anticonceptie daarvoor verantwoordelijk is! Je maakt veel dingen voor het eerst mee, je leert beter omgaan met situaties die eerst ongemakkelijk waren, je gevoelens worden stabieler, vriendschappen en relaties komen en gaan…
  Daarom zijn onderzoeken die gedaan zijn naar relatie tussen stemming(sstoornissen) en anticonceptie ook lastig en hebben ze tegenstrijdige resultaten.

  Los daarvan is het wel erg jammer dat er niet meer mogelijkheden zijn voor mannelijke anticonceptie, vind ik 😉

  P.S. Er zitten een paar meervoudsvormen in dit artikel waar je de n bent vergeten: stopte, voelde, veranderde. Als het onderwerp meervoud is, is het werkwoord dat ook 🙂

  • Desi

   Inderdaad, ik hoorde ook alleen maar positieve verhalen over stoppen met hormonen, dat ik het wel belangrijk vond om ook een tegengeluid af te geven. Periodieke onthouding vertrouw ik echt niet en zou ik pas overwegen als het kind écht welkom zou zijn (maar zodra ik dat punt bereik, kun je natuurlijk net zo goed stoppen met alle anticonceptie).

   Ik wist niet dat er inmiddels een nieuwe mirena is, goed om te weten!

   Fijn dat je nog even toevoegt dat er inderdaad zoveel veranderd. Het is echt belangrijk om daar rekening mee te houden. Zo heeft mijn cyclus heeft zich aangepast en is heftiger geworden (dat had dus niet alleen met de koperspiraal te maken).

   Ik heb mijn tekst nog even nagelezen en er inderdaad wat foutieve werkwoordvormen uitgehaald. Thanks voor je oplettendheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *