Waarom ik niet al mijn tijd aan studeren wil besteden

varen

Sinds drie week studeer ik weer. Dat is even wennen, want vorig jaar had ik relatief veel vrije tijd en kon ik het me veroorloven om wat te lummelen, lanterfanten en niksen. Nu ik begonnen met een master kan dat niet meer. Ik zit ineens vastgeplakt met mijn neus in de (digitale) boeken en het voelt alsof ik nergens meer tijd voor heb. Daar word ik niet blij van, dus tijd voor verandering!

Begrijp me niet verkeerd: ik vind educatie erg belangrijk! Met goede kennis kun je mensen beter leren begrijpen, snappen hoe de wereld werkt en daarmee betere keuzes maken. Alleen denk ik niet dat educatie het allerbelangrijkste is in het leven. Het is zeker ook niet de enige manier om een beter mens te worden. Ik geloof daarom niet dat je een beter mens wordt als je titels achter je naam hebt staan of als je cum laude bent afgestuurd. Het is misschien leuk voor je ego, maar niet meer dan dat.

Gisteravond at ik met een aantal neven en nichten van mijn vriend, toen dit onderwerp ter sprake kwam. Mijn vriend en ik waren aan het klagen dat het toch wel zwaar was, zo’n master. ‘Geniet er maar van, want werken word niet veel beter’, zei één van hen. Dit werd meteen bevestigd door de andere drie. ‘Als je gaat werken heb je nóg minder vrije tijd’, ging ze verder. Ik moest even slikken.

Twee van hen vertelde dat ze cum laude afgestudeerd waren, maar dat ze precies hetzelfde werk deden als hun studiegenoten die met zesjes geslaagd waren. ‘Ik heb zo veel tijd in de boeken gezeten, maar toen ik was afgestudeerd, wist ik eigenlijk nog niks. Die kennis kwam pas toen ik ging werken’, vertrouwde een van hen ons toe. Een andere neef voegde toe: ‘ik heb eigenlijk nooit iets gedaan op school, maar ik heb hetzelfde salaris als de mensen die zich helemaal uit de naad werkte.’

Ik heb altijd hard gewerkt en goede cijfer gewerkt, maar dit ging meestal ten koste van mijn eigen plezier. Voor wie deed ik het dan eigenlijk? Om aanzien te krijgen? Om te bewijzen dat ik niet dom ben? Om meer kans op een baan te maken? Omdat iedereen obsessief bezig is met de cijfers die ze krijgen? Ik weet het niet zo goed. Waarschijnlijk een combinatie van al het bovenstaande. Wat ik wél weet, is dat ik er niet echt blij van word.

De afgelopen weken was ik mega gestrest, omdat ik me zo druk maakte of ik ‘het wel goed genoeg deed’. Het was niet dat ik daardoor heel veel kon doen: het grootste deel van de tijd was ik bezig met piekeren, uitstellen en klagen dat ik het zo zwaar heb. Daardoor heb ik wel veel naar mijn computerscherm gestaard, maar vrij weinig opgenomen. Productief of stimulerend kun je het noemen.

Een vriend van mij haalt alleen maar negens en feest enorm veel. Ik heb hem wel eens gevraagd wat voor cijfers hij zou halen als hij niet zo vaak in de club te vinden was. Zijn antwoord: ‘ik denk dan dat ik alleen maar zessen zou halen, want ik raak gedemotiveerd als ik alleen maar in de boeken zit.’ Naar feestjes gaan is zijn manier van ontspanning en zorgt ervoor dat hij daarna weer de boeken in wil duiken.

Daarom is het tijd voor een andere aanpak: ik wil niet meer al mijn tijd aan studeren besteden! Ik wil meer plezier maken, beter naar mijn lichaam luisteren en meer tijd nemen om te ontspannen. Ik verminder hiermee de tijd die ik kan studeren, maar hopelijk ga ik wel effectiever studeren. Als ik namelijk mijn boeken pak op de tijden dat ik echt geconcentreerd ben, krijg ik veel meer voor elkaar. Het is nutteloos om 8 uur voor mijn scherm te zitten, als ik maar twee uur productief kunt zijn. In die zes uur dat ik aan het soggen was, had ik ook drie blogs kunnen typen. Daar was ik ook een stuk blijer van geworden! Al wist ik dan niet wie er allemaal auditie had gedaan voor So You Think You Can Dance of hoe Dan Karothy danst…

Mijn nieuwe motto: liever alleen maar zessen en een leuk leven, dan alleen maar achten en ongelukkig. 

Ik ben heel benieuwd hoe jij hier over denkt! Hoeveel tijd besteed jij aan je studie? Hoeveel besteed je aan dingen die je echt leuk vind?

Nog meer lezen:

8 Comments

 1. Het klopt wel dat je meer uit je studie haalt als je hoofd leeg is. Feesten zou voor mij niet werken, maar een fikse wandeling in een groene omgeving, fotograferen, sporten, niksen, meditatie, yoga, … zijn mijn ontspanning. Je verwerkt de leerstof trouwens als je niks doet of ontspant en slaapt. Dus een goede balans tussen studie en ontspanning en rust zijn belangrijk.
  Ik zit in hetzelfde schuitje al volg ik nu een opleiding omgaan met hooggevoeligheid. Om het mij gemakkelijk te maken heb ik voor afstandsonderwijs gekozen. Ik studeer dus als ik zin heb en zit niet vast aan een schema en een drukke agenda 🙂
  Als ’s avonds moe ben ga ik slapen en als ik wakker word sta k op; Meestal is dat tussen 4 en 6 uur in de ochtend. Dan heb ik energie genoeg en doe ik het huishouden. Daarna een fikse wandeling, een rustmoment en dan met een frisse kop in de boeken. Als ik mijn gedachten voel afwijken neem ik een korte pauze. Mezelf verplichten ben ik al een tijd afgeleerd en nu werk ik efficiënter en doe ik veel meer.
  Succes!!!!!

  • Desi

   Wat een fijne reactie, Stephane. Doet me heel goed om dat te lezen. Die balans tussen rust, ontspanning en studie is inderdaad heel erg belangrijk, dat begin ik me steeds meer te beseffen. Fijn om te lezen dat jij ook merkt dat het beter werkt om jezelf niets te verplichten, maar gewoon met de flow mee te gaan. Volgens mij word je daar inderdaad veel efficiënter van!

 2. Dymphy

  DIT!

  Ja. Ik heb alleen maar zessen en en achtje. (Groepswerk, dus een wat hoger cijfer). Ik snap het wel, als je een hoger cijfer hebt, kun je gemakkelijker een PhD doen, maar verder? Een hoger cijfer maakt met niet echt gelukkiger hoor.

 3. Els

  Goed idee hoor, ik heb op enig moment besloten dat mensen altijd belangrijker zijn dan werk/studie. Onder mensen reken ik misschien nog niet altijd mezelf… maar goed, alles op zijn tijd zullen we maar zeggen.
  Ik heb me tijdens mijn studie (nu 1 jaar klaar) ook altijd druk gemaakt over goede cijfers halen. Dat is ook prima gelukt, maar inderdaad, wel ten koste van mijzelf soms.

  Toch kan ik wel ook iets goeds zeggen over die hoge cijfers en cum laude afstuderen: ik ben meteen bij mijn eerste sollicitatie aangenomen (ik was nog niet eens afgestudeerd). Daarnaast waren er twee universiteiten en een onderzoeksbureau waar ik met een min of meer informeel gesprek al gevraagd werd om te komen werken. Ik kon dus wel echt bedenken wat ik graag wilde en dat gaan doen. Een luxepositie, zeker als ik kijk naar de meeste van mijn vriendinnen die 4 jaar na hun afstuderen (zij deden HBO) nog steeds van zwangerschapsvervanging naar tijdelijke functie hoppen.

  Overigens is dit geen aanmoediging om niet om jezelf te denken. Ik denk ook dat als je gelukkig bent, het studeren echt beter zal gaan 🙂

  Succes met je master!
  Ik heb Energy Science gedaan in Utrecht, wel een beetje het technische broertje van Sustainable Development

  • Desi

   Wat leuk dat je Energy Science gedaan hebt! Wat fijn dat je ook meteen aan de slag kan. Goed ook om weer eens een ander perspectief te lezen, waarbij blijkt dat hoge cijfers inderdaad wél belangrijk zijn. Ik denk dat je er (in sommige gevallen) veel mee kan bereiken, maar met mindere hoge cijfers en bijvoorbeeld veel extra dingen naast je studie (commissies, baantejs etc.) kom je volgens mij ook heel ver.
   En inderdaad: als je gelukkig bent, gaat alles beter, dus ook studeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *