12 Comments

 1. Denise

  Ja, ik denk er precies t zelfde over als jij. Ik hoorde laatst dat er nu een ´nieuwe´ ei soort is waarbij de haantjes die meer versnipperd worden en ik kreeg meteen vragen of ik dan weer ei zou gaan eten. Maar je hebt t gewoon niet nodig, dus in mijn ogen is het dan ook zinloos om t weer te gaan eten. Ik wil juist naar een wereld waar we dieren niet meer gebruiken voor onze eigen genot. Over dat ijs, ken je ´Swedisch Glace´? Dat is vegan ijs van Ola https://gewoonvegan.nl/ola-soja-roomijs/ ( geen soft ijs, maar wel heulll lekker)

  xx

  • Desi

   Dat herken ik inderdaad. Zelfs al zouden er manieren zijn om dierlijke producten compleet diervriendelijk beschikbaar te maken (dat lijkt me eigenlijk al onmogelijk, maar dan nog), dan zijn er nog genoeg redenen om het niet te doen (namelijk het milieu en inderdaad het feit dat je het niet nodig hebt voor je gezondheid).
   Jaaaa Swedish Glace ken ik! Heerlijk ijs dat! Alleen het is inderdaad geen soft ijs 🙁

 2. Zo mooi om te lezen! Ik herken er ook veel in.
  Ik vind het zelf nog wel moeilijk wanneer ik bij anderen thuis eet. Er is bijvoorbeeld familie die al ging hyperventileren bij het nieuws dat ik vegetarisch was gaan eten, en dat ik dus ook bij hen geen vlees of vis wilde eten. Ik probeer nu wel steeds vaker te vragen of ze kaas en ei eruit willen laten en bied altijd aan om zelf te helpen met koken of recepten aan te dragen, maar het gebeurt nog regelmatig dat ze het gewoon niet snappen. Dan laat ik het maar en ben ik blij dat het vegetarisch is – maar eerlijk is eerlijk, ik voel me er niet fijn bij.
  Ik was vroeger echt tosti-gek. Je kon me met niets blijer maken. Ik heb af en toe nog wat kaas gegeten tijdens m’n plantaardige avontuur, maar het is in m’n hoofd veel lekkerder dan dat ik het nu nog vind. Nu voelt het echt niet fijn in m’n lichaam. Ik ben me nu zo bewust van hoe voedsel me laat voelen. De smaak is het ook niet meer waard.

 3. Ine

  Ik ben wel benieuwd hoe jullie het doen met als je gasten krijgt die melk in de koffie willen. Koop je dan koffiemelk of poeder? Of serveer je zwarte koffie? Ik ken mensen die echt geen plantenmelk in de koffie willen. Afgezien van soorten die gaan schiften.

  Verder herken ik wel dat je smaken afleert. Ik was ook een kaasfan, maar nu smaakt zelfs plantaardige kaas me niet echt meer. En ei stond me al tijdenlang tegen. Omdat ik absoluut geen zoetekauw ben, kan ik gebak, ijs, toetjes etc makkelijk missen. Maar het afwennen van hartige dierlijke producten (ik was al vegetarisch) zoals kaas viel aanvankelijk niet mee. Voor pure yoghurt zijn gelukkig goede soja-alternatieven.

  • Desi

   Ik vierde afgelopen weekend mijn verjaardag en daar dronken alle gasten gewoon sojamelk of zwarte koffie. Ik heb daar geen klachten over gehoord. Mocht iemand daar nou echt enorme bezwaren tegen hebben, dan zou ik eerst diegene een ander soort plantaardige melk laten proberen (havermelk lijkt meer op koemelk dan bijvoorbeeld soja). Eigenlijk kan ik me niet voorstellen dat het dan nog een probleem is. Maar in het ergste geval, kunnen ze wat koemelk gebruiken van mijn (omni) huisgenoot (maar dat bied ik pas echt als allerlaatste optie aan. Niet omdat ik mensen wil dwingen om plantaardige melk te consumeren, maar omdat het ik wil stimuleren dat ze eens iets anders proberen. Plantaardige melk in je koffie is gewoon een kwestie van wennen en na een tijdje weet je niet beter!).

 4. Hele goede redenen! Punt één voor mij is toch echt het dierenleed, daarna het milieu en daarna natuurlijk ook mijn eigen gezondheid. Veganisme maakt me zo blij! Natuurlijk kan ik niet in de toekomst kijken, maar voor nu denk ik ook dat ik NOOIT meer terug wil 😀

 5. izerina

  Mooi, zoals je er nu over denkt. Ik at 35 jr vegetarisch. Toen gaf mijn lijf aan, dat een beetje goed vlees nodig was. Nu merk ik weer, dat ik vlees minder. Dus je weet het nooit zeker.

 6. Yolanda

  Ik wil heel graag voor altijd vegan blijven (we, man en ik, zijn het nu ruim een half jaar), ik ben nl. een echte believer geworden in dat het beter is voor milieu en voor de dieren. Dat laatste was voor ons de allerbelangrijkste reden. Wat betreft onze gezondheid: daar ligt nog weleens de twijfel. Nou ja twijfel is een groot woord, ik wil tot het gaatje gaan bij wijze van spreken. Maar toch: ik merk niet veel van het gezondheidseffect zoals sommigen schrijven, terwijl we ons dagmenu door een plantaardige diëtiste hebben laten bekijken (en goed is bevonden). We proberen echt die pyramide aan te houden, elke dag weer. En toch hebben we meer last van een gezwollen buik en winderigheid dan eerst. Advies (er was meer hoor aan te doen) was oa. peulvruchten langer te weken en te koken en dat helpt echt ook wel. Ook de gewenning van de darmen zal een rol spelen (we zijn overnight van omnivoor naar vegan gegaan). Maar mooiere haren: die van mij vallen meer uit (kan ook de overgang zijn), mijn nagels doen het echt nog niet beter, een plattere buik, echt niet, meer energie, niets van te merken etc. Wel voelt het beter in die zin, dat ik vind dat we gezonder bezig zijn, Maar nu kwakkel ik alweer een paar weken met verkoudheid en in weekend zelfs hoge koorts (heb ik nooit tenzij ik zware griep heb, maar dat is het nu niet) en dan begin er achter in mijn hoofd wel iets te roeren: is het wel gezond wat ik aan het doen ben etc? Vandaag heb ik mijn bloed laten prikken op een aantal zaken en hopelijk laat de uitslag dit laatste beetje twijfel ook verdwijnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *