7 Comments

 1. Handig artikel! Ik houd altijd mijn inkomsten & uitgaven bij, dat vind ik een prettig idee. Maar je herinnert me wel weer even aan het feit dat ik ook vaker naar de markt moet gaan 🙂

 2. Janne

  Mooi overzicht. Je zegt dat je een Excel file hebt gemaakt voor ons, maar waar is die?

  Ik houd altijd mijn inkomsten en uitgaven bij. Ik vind het meevallen hoe veel werk het is, omdat ik eigenlijk helemaal niet zo veel uitgeef. (Ook goede stimulans om te sparen dus: hoe minder vaak ik dingen koop, hoe minder werk het is om de geldzaken bij te houden!)
  In mijn overzicht heb ik de kolom Telefoon uitgebreid naar Elektronica: laptop met accessoires, telefoon met telefoonkosten, mp3-speler, koptelefoon, etcetera. Daarnaast heb ik ook een kolom voor studiekosten. Op dit moment ben ik mijn oude studieboeken aan het verkopen, dus kom ik voor het eerst eens in de plus te staan in die kolom… Het kan echt superveel opleveren om boeken die je niet meer nodig hebt te verkopen. Ik doe het via bol.com, dan draag je wel iets af maar het scheelt moeite (je krijgt een pakketzegel van ze, en ze versturen alle berichtjes voor je) en onzekerheid (lage kans op oplichting).

  Extra tip: koop groenten van het seizoen en uit dit land. Op dit moment zijn peen en prei zoveel goedkoper dan bijvoorbeeld courgettes! Dat komt omdat ze hier geoogst kunnen worden of langer bewaard zijn hier, en dat maakt ze goedkoop. Toen ik in de herfst het een paar maanden krap had, heb ik veel peen, aardappelen, bieten, prei, witte kool, rode kool gegeten; bonen zelf gekookt; veel brood en havermout gegeten.

  O en nog een tip: doe boodschappen met een lijstje. Omdat ik bijna nooit diepvriesproducten op mijn lijstje heb staan, zie ik dat schap met Ben & Jerry’s dan niet eens. En ik koop geen dingen die ik niet nodig heb.

  Ook als je een studenten-ov hebt kan het handig zijn om de aanbiedingen voor goedkope treinkaartjes in de gaten te houden. Als je een verre reis moet maken op een dag/tijd dat je met korting reist ipv gratis, kan een kaartje van de Hema goedkoper zijn. En als je geen studenten-ov hebt al helemaal natuurlijk! Misschien is dan een abonnement bij de NS (of een lokale vervoerder als je daar vooral reist) het overwegen waard.

  Plus een tip voor een bron van inkomsten: veel universiteiten hebben proefpersonen nodig voor onderzoek bij neurowetenschappen en psychologie. Testjes invullen, een EEG, een fMRI. Allemaal niet heel moeilijk of ingrijpend, vaak best interessant (hoewel je pas achteraf hoort waarvoor het allemaal was) en flexibel in te plannen. Je krijgt 10 euro per uur en de uren worden ruim gerekend. Ik woon in Nijmegen en doe vaak mee, echt leuk.

  • Desi

   Oeps, thanks voor je oplettendheid. De Excel file kreeg ik uiteindelijk niet toegevoegd in de blog, dus heb ik eruit gelaten. Bedankt voor je goede tips!

 3. izerina

  Ooit was bezuinigen nodig. Als eerste ging de krant en wekelijkse bos bloemen er uit. Nu zou ik het me kunnen veroorloven, maar het hoeft niet meer. Zonder kan ook.

 4. Extra tips
  * dagbudget uitrekenen (inkomen – vaste lasten) : 30
  * elke uitgave is een percentage van het dagbudget
  * je kan wel geld uitgeven dat je gisteren niet hebt uitgegeven, maar andersom kan niet (dus voor lopen op je budget)

  • Desi

   Wat een goede tips, thanks! Ik rekende zelf inderdaad ook met een dagbudget, dat maakt het wat makkelijker om in te zien hoeveel je uit kunt geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *