Het is alweer bijna Kerst! Hoewel ik me elk jaar voorneem om eerder te beginnen met het online gooien van recepten voor heerlijke kerstgerechten, is het ook dit jaar niet zo’n succes geworden. Ik heb ook nog steeds geen kerstboom opgezet, dus misschien heeft het daar mee te maken. Ach, beter laat dan nooit, toch? Deze oranje wintersoep is hartstikke makkelijk, dus veel voorbereiding heb je er helemaal niet voor nodig. Grote kans dat je het meeste al in huis hebt.
Eigenlijk was ik van plan om een pompoensoep te maken, maar aangezien dat 1) behoorlijk afgezaagd is en 2) het snijden van pompoen altijd zo’n gedoe is, is het een oranje wintersoep geworden met zoete aardappel, wortel en linzen. Ik ben enorm dol op pompoensoep, maar deze oranje wintersoep stoot de versie met pompoen gemakkelijk van de troon. Geloof je me niet? Probeer het dan zelf maar!
Hoe lang duurt het?
40 minuten
Wat heb je nodig?
Voor 4 porties
- 2 zoete aardappels
- 500 gram wortels (dat zijn ongeveer 4 middelgrote winterpenen)
- 150 gram rode linzen
- 2 el (vegan) gele currypasta
- 2 rode uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 cm gember
- 1 L (vegan) bouillon
- 1 el Italiaanse kruiden
- 1 el komijn
- 1 el kerriepoeder
- 1 el paprikapoeder
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1 blik kokosmelk
Voor de garnering
- 1 bakje (250) kastanje champignons
- 1 el sojasaus
- 1 el water
- 1 el citroensap
- evt. paar blaadjes koriander en/of korianderzaad
Hoe maak je het?
- Snij de uien, pers de knoflook en rasp de gember.
- Bak deze drie smaakmakers even kort totdat de uien glazig worden. Gebruik hiervoor een grote pan waar je straks ook de rest van de ingrediënten bij kan doen.
- Voeg de currypasta en laat deze 2 minuutjes meebakken.
- Schil ondertussen de wortel en zoete aardappel en snij ze daarna in kleine blokjes.
- Voeg de bouillon en de rest van de kruiden toe.
- Voeg ook de linzen en de gesneden wortel en zoete aardappel toe.
- Breng het geheel aan de kook en laat het minstens 25 minuten koken, zodat de aardappel en wortel helemaal zacht zijn geworden.
- Snij ondertussen de kastanje champignons in schijfjes en bak ze in een mengsel van water, sojasaus en citroensap. Bak de champignons totdat ze zacht zijn geworden (ongeveer 5 minuten)
- Als alle groente volledig zacht zijn, voeg dan de kokosmelk toe.
- Zet vervolg het vuur dan uit en pureer alles met een staafmixer.
- Proef de soep en voeg eventueel meer kruiden, zout of peper toe. Eventueel kun je de soep nog opnieuw opwarmen als deze te veel is afgekoeld.
- Serveer met een handje gebakken champignons en eventueel wat versie koriander en/of korianderzaad boven op de soep.
Eet smakelijk!
Tips & trics
- Hou je van pittig? Voeg dan extra currypasta toe of laat (een deel van) de kokosmelk weg. Als je niet van pittig houdt, laat dan de currypasta weg (of kies hele milde currypasta).
- Deze oranje wintersoep kun je prima een dag van te voren maken en opnieuw opwarmen. Hij is ook geschikt om in te vriezen.
- Serveer iets van brood (zoals deze makkelijke zelfgemaakte focaccia) en een frisse salade (zoals deze) bij de soep en je hebt een volledige maaltijd.
- De soep is vrij vullend. Daarom zou ik het niet aanraden om hierna nog 6 gangen te serveren. Als je een klein kommetje serveert, past het wel prima bij een 3-gangen menu.
Enn… komt dit op jouw Kerstmenu? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten (@aandachtig) en vergeet niet #aandachtigrecept te gebruiken als je het gemaakt hebt.
Dit recept klinkt echt heerlijk! Komt zeker op m’n receptenlijst te staan 🙂
Leuk! Ik ben er echt heel erg fan van en ik maak deze soep altijd als ik soep moet maken.