10 Comments

 1. Leuk om zo’n overzicht te lezen. Zet de boel toch wat duidelijker op en rijtje dan steeds een losse insta story (die trouwens ook heel leuk zijn!). Succes weer deze week! Plastic vrij is duidelijk niet meer vanzelfsprekend in deze maatschappij!

 2. Klinkt netjes hoor! Ik denk dat je grootste winst zal liggen in onverpakte groente en fruit kopen, zoals je al zegt/schrijft. Uit eten gaan en dan het plastic niet zien is natuurlijk niet hetzelfde als zero waste… daarom vind ik zero waste ook zo lastig!
  En wat tof dat je ook wat zwerfafval hebt opgeraapt! Dat is immers het plastic dat in de grachten, rivieren, zeeën en bossen terechtkomt, en zo in de buik van vogels en andere dieren.

  Ken je Zero Waste Lab trouwens al? Als je daar je plastic afval inlevert krijg je er muntjes voor terug, waarmee je bv weer korting krijgt op groente en fruit. Zit in Oost en inmiddels ook bij Waterlooplein. Is misschien wel iets voor jou!

  • Desi

   Ja daar valt zeker wat winst te behalen! Maar ook vooral onverpakte pasta, rijst etc, want dat vind ik toch nog wel lastiger. En tsja, helemaal zero waste lijkt me toch nog wel moeilijk (al riep ik dat ook altijd over veganisme, dus dat zegt niet zoveel).

   Zero Waste Lab ken ik niet. Dat ga ik eens opzoeken. Goede tip 🙂

 3. Leuk om even mee te lezen. Inkopen doen zonder plastic is inderdaad niet altijd eenvoudig. Bij sommige zaken denk ik “ja, papier”, maar dan zit er aan de binnenkant een folie dat het vochtvrij houdt, dat is dan volgens mij opnieuw plastic. Succes met jouw challenge, benieuwd wat er nog op jouw pad komt.

  • Doortje Oerlemans

   Houd op, schei uit! Biologische koeken van Leev… Kartonnen doos met daarop het fsc logo en de koeken zitten in een plastic keurslijfbakje mét een plastic zak dáár weer omheen.
   Reactie van Leev na een klacht van mij dat biologisch voedsel in combinatie met plastic een totale contradictie is: “Mevrouw, onze taak is om een goed biologisch product te leveren en dit vers te houden. Dus plastic is dan geen probleem. U vindt het misleidend om dit in een gesloten doos va FSC papier te doen? Maar da zou u nog meer plastic hebben. En om op de doos te vermelden dat plastic aan de binnenkant zit is niet slim, dat kan menen weerhouden om het te kopen. Oh u vind het toch misleidend? Wij concentreren ons op de koeken, niet op de verpakking.” Nou absoluut Leev euhhhh Veel onzin dus. Met andere woorden, ik ben niet te beroerd om een dichte doos open te maken… Ik do doe het echter altijd aan de onderkant van de verpakking en heel secuur. Breng het (indien er plastic in zit) ook zeer bewust naar de klanteservice en geef tekst en uitleg. Nog nooit protest over gekregen omdat het van de bovenkant namelijk niet zichtbaar is 😉

 4. Doortje Oerlemans

  Hoi Desi, jij had voor jouw plastic dieet de logische regel dat je plastic dat in huis was nog gebruikt mocht worden. Dat was een flink geluk voor je waar het de sojabonen aankwam. Ik ben vegetarisch geworden en wil zoveel mogelijk afvalvrij leven. Vooral voor plastic ben ik zwaar allergisch geworden ik volg nu een jaar het plastic dieet, endat lukt simpelweg niet volledig. Een aantal dingen is simpelweg niet aan te komen (in de regio van Breda bedoel ik) zónder plastic verpakking. Zoals het product waar ik op reageer. sojabonen. Ook tofu zit in plastic en andere gelijksoortige vleesvervangers zitten standaard in lastic. Maar ook bij de meest basale schoonmaakmiddelen is het voor mij niet mogelijk dit zonder platic verpakking te verkrijgen. Het is om het subtiel te noemen een aardige uitdaging die ik heb… Ik ben ‘pas’ sinds augustus van vorig jaar! Aan het zoeken… Zo ook dus sojabonen en vegetarische producten. Hoe zou je daar mee omgaan? Hier zijn geen bulkwinkels, en op de markt kan IK het nergens vinden. Ekoplaza viel me vreselijk tegen… Enorm veel plastic verpakkingen, zo ook om de sojabonen en de tofu.

  • Desi

   Tsja, ik blijf dat ook lastig vinden hoor. Uiteindelijk komt het er bij mij vaak op neer dat ik alsnog plastic koop (of blik, papier of glas) omdat het gewoon heel lastig om eiwitrijke producten verpakkingsvrij te vinden. Maarja, dat is altijd nog beter voor het milieu dan vlees, dus dat scheelt dan weer 🙂 Echt een goede oplossing is er nog niet echt, heb ik het idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *