27 Comments

 1. Janine

  Wat leuk om te lezen. Ook bij mij ging de knop om na het zien van de docu “Before the flood”. De luchtbeelden van de palmolieplantages waren voor mij zo absurdistisch dat ik echt geschokt was. De volgende schok was dat ik bij nalezen van de etiketten veel meer palmolie consumeerde dan ik dacht. Nu bak ik alle koekjes zelf. Veel werk, maar de lekkerste pepernoten ooit gegeten.
  Het blijft etiketten lezen. Ook goedkopere supermarktketens hebben palmolie-vrije producten. Een voorbeeld: Cup à soup en de AH-variant bevatten palmolie, maar de variant van de Aldi niet. Ook de frituurolie van de Aldi is palmolie-vrij.
  Goed van je , Desiree, dat je over dit onderwerp een blog hebt geschreven. Ik lees er toch relatief weinig over en merk dat veel mensen, waaronder ikzelf tot voor kort, onvoldoende bewust zijn van het gebruik van palmolie.

  • Desi

   Ik was ook echt geschokt door die beelden! Wat erg dat er zoveel bos aangaat, doordat wij een beetje olie willen eten. En wat een fijne tips deel je. Wat dat betreft ben ik echt nog een palmolie groentje, dus ik kan alle tips gebruiken!

  • Desi

   Lief, dankjewel! Ohja pepernoten… gelukkig zijn die er maar een beperkte periode per jaar, haha. Die spreads van de aldi klinken heerlijk. Jammer dat er bij mij in de buurt geen Aldi zit 🙁

 2. Bedankt voor de duidelijke en eye-opener. Ik wist net als jij wel dat er iets niet goed was, maar ik wist het fijne er niet van. Toen ik het vroeg op een vegan-groep op facebook, kreeg ik alleen maar verbaasde reacties omdat ik niet wist wat er zo mis mee was dat vegans het niet eten… Nu ga ik er zeker ook opletten waar dat in zit en het niet meer kopen.

  • Desi

   Succes! Ik vind palmolie vermijden wel echt een stuk moeilijker dan vegan eten, vooral omdat het nog niet zo bekend is. Veel mensen weten helaas niet wat er mis is met palmolie, maar hopelijk komt daar snel verandering in.

 3. Wat een goed artikel! De film Before the Flood heeft mij ook met de neus op de feiten gedrukt als het gaat over palmolie. Ik heb me voorgenomen mijn palmolie verbruik te verminderen, maar door jouw artikel realiseer ik me dat ik nog geen concrete stappen heb genomen. Thanks dus voor de reminder!

  • Desi

   Graag gedaan! Ik ben benieuwd hoe je het aan gaat pakken. Ga je er keer een artikeltje aan wijden? Wie weet kun je er nog wat mensen mee inspireren 🙂

 4. Goed om te lezen! Ik heb de documentaire ook gezien en schrok echt van palmolie. Ik had hier laatst een discussie over met een vriendin en die zei dat palmolie juist heel duurzaam is. Ik had hier al mijn twijfels bij, maar nu hoef ik het al helemaal niet meer. Zo stom dat ze het OVERAL instoppen (net als melkpoeder). Ik word maar eens wat creatiever in de keuken. Ik wist niet dat je zelf die gefrituurde uitjes kon maken, ik ga eens kijken 🙂

  • Desi

   Wat zou er dan duurzaam zijn aan palmolie? Kan het me echt niet voorstellen. Ik hoorde laatst ook weer iemand zeggen dat het eten van soja als vegetariër super slecht is voor het milieu, maar die persoon kon geen bron noemen. Tsja, dan houdt het snel op.
   Succes in de keuken 😀

   • Palmolie is gunstig in de zin dat het een enorm hoge opbrengst heeft. Je hebt dus veel minder hectares palmen nodig dan wanneer je bijvoorbeeld raapzaad of zonnebloemen verbouwt. Het probleem is dan ook niet de palmolie zelf, maar dat het verbouwen ervan niet goed gebeurt. Buiten ons zicht worden er veel teveel regenwouden voor gekapt, omdat het zoveel geld oplevert. Helaas geldt dat ook voor ‘duurzame’ palmolie inderdaad 🙁

    Dat soja-verhaal zit ook een veelgemaakte fout in. Het verbouwen van heeeel veel soja is inderdaad niet best voor de wouden die ervoor moeten wijken, maar precies die soja wordt nou juist aan onze koeien gevoerd. Je hebt ongeveer 10 kilo soja nodig om 1 kilo vlees te produceren, dus is het niet vreemd om die soja liever direct zelf op te eten. Bovendien is de soja in onze vleesvervangers meestal wél (voor soja kan het blijkbaar wel) gecontroleerd verbouwd. Zeg dat maar tegen die ‘iemand’ 😉

    • Desi

     Wat een gode toevoeging over palmolie, dat wist ik niet! Hopelijk komt er snel een duurzamere oplossing.
     Belachelijk dat er zoveel soja naar veevoer gaat! Ik vertek dat ook altijd aan mesnen, maar niet iedereen wil daar naar luisteren. Het is natuurlijk makkelijker om met een vinger naar anderen te wijzen dan om zelf verantwoordelijkheid te nemen!

 5. Palmolie in eten vermijden is best te doen. Inderdaad door wat je zegt: veel zelf maken, weinig kant-en-klaar kopen en heeel veel etiketten lezen.

  Voor cosmetica, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen vind ik het veel lastiger! Bijna alles bevat glyercine en/of sodium laureth sulfaat en dit komt meestal ook van palmolie. Zelfs bij het zelf maken moet je nog goed opletten, want er zit bijvoorbeeld ook palmolie in Marseille zeep. Het vervelende is dat op non-food producten de chemische naam mag staan en niet gespecificeerd hoeft te worden met de precieze bron. Op voedingsmiddelen staat wel altijd precies welk soort ‘vegetable oil’ er in zit…

 6. Carine

  wat een goede post, spread the word!!
  Ik vind het wel lastig om palmolie vrije producten te vinden, wat eigenlijk bizar is als je weet hoe schadelijk dat spul is.

  • Desi

   Dankjewel voor je reactie, Carine! Ik vind het inderdaad ook lastig. Het zit echt in bijna elk kant en klaar product tegenwoordig :(. Nouja, wel een goede reden om meer zelf te gaan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *