15 Comments

 1. Leuk lijstje! Ik ben het helemaal eens met Iris dat het motiverend werkt om te zien dat iedereen ergens wel mee worstelt. Fijn om te zien dat zelfs jij dat blijkbaar ook herkent 🙂

  Soms vind ik het ook lastig om te bepalen wat nou de betere opties zijn. Die exotische kiwi die ik laatst kocht bleek toch een best goed ‘duurzaamheidslabel’ te hebben volgens MilieuCentraal. Vervoer over een lange afstand per schip is blijkbaar minder erg dan over middellange afstand per vrachtwagen. En plastic kan ook juist voedselverspilling voorkomen. Misschien zijn er veel mensen afhankelijk van de inkomsten van jouw koffietjes.

  Gelukkig is het bij de onderwerpen die het grootste effect hebben (dierlijke producten eten, spullen kopen, vliegen) wel duidelijk dat minder altijd beter is! Des te pijnlijker dat dat laatste nou net mijn guilty pleasure is :’)

  • Desi

   Ik vind dat inderdaad ook heel erg lastig, want er zijn zoveel kanten vanuit waar je het kan bekijken. Iets wat goed voor het milieu is, is bijvoorbeeld niet altijd goed voor de arbeiders. Maarja, zo veel mogelijk informatie verzamelen en dan een weloverwegen keuze maken is denk ik het beste wat je kan doen.

   En inderdaad, als je de dingen met een groot effect al ‘goed’ doet, scheelt dat al een heleboel.

 2. Leuke blog, ik krijg er een goed gevoel van. Alle beetjes helpen en niemand is perfect. Ook als je graag groen wilt zijn, ben je nog steeds een Westerling en kun je niet altijd om de onduurzame dingen heen. En soms is het ook gewoon lekker makkelijk om even mainstream te gaan… Zo gebruiken wij in principe wasbare luiers voor onze dochter, maar niet op vakantie of op de kinderopvang. En zelfs ’s nachts krijgt ze regelmatig een wegwerpluier om! Of overdag, als ik niet op tijd ben met wassen, hahaha!

  • Desi

   Ja, soms is het gewoon even niet anders. In theorie weet ik hoe ik alles groen zou moeten doen, maar in praktijk gaat dat niet altijd. Soms uit gemak, soms door slechte planning en soms doordat andere mensen anders tegen dingen aankijken dan jij. Maar ja, je best doen is al goed genoeg 🙂

 3. Wat grappig haha! Ik probeer het ook zo goed mogelijk te doen. Leef al vegan en heb een eigen groentezakje. Ik ga iets minder werken en wil me dan nog beter verdiepen in duurzaamheid!

  • Desi

   Goed bezig 🙂 en ik ben benieuwd welke je dingen je allemaal gaat ontdekken als je je meer gaat verdiepen in duurzaamheid.

 4. Heel herkenbaar dit stukje!
  Vooral het boodschappen doen na een lange dag.

  Tip: het ideale bouillonpoeder is van Bio Today (gewoon bij AH te koop). Verpakt in glas dus geen losse papiertjes van blokjes. Vrij sterk dus weinig poeder nodig. Vegan. Biologisch. En tot slot: palmolievrij! 🙂

 5. Ik rijd veel auto.. wel heb ik bewust een auto gekocht met een ECO2 logo. Dat betekent dat het productieproces ecologisch bewust was en dat hij minder schadelijke stoffen zou uitstoten. Maar of dat echt zo is, daar kom ik denk ik nooit achter..

  • Desi

   Tsja, het blijven altijd mooie claims, maar inderdaad: hoe controleer je dat? Er is altijd nog zoveel onduidelijkheid over productieprocessen. Maarja, het is in ieder geval al goed dat je er bewust mee bezig bent 🙂

 6. Heel leuk artikel! Zo fijn relativerend 🙂 Heb je al wel eens de tandpasta tabletjes van Lush of Bagagain.nl geprobeerd?? Ik gebruik nu die van Bagagain en ben daar erg over te spreken… Het is even wennen, maar nu ben ik er helemaal aan gewend en voelen mijn tanden gewoon lekker schoon na het poetsen.

  • Desi

   Ah wat een lieve reactie, dankjewel 🙂 Nee die ken ik nog niet, misschien ga ik dat eens uitproberen. Lijkt me best een goed alternatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *