10 Comments

 1. Ik heb wel 3 weken lang ‘gecraved’ naar krackers met kaas en tosti met kaas toen ik vegan ging, maar daarna was het over. Dus of het officieel gezien wel of niet een verslaving is, ik merkte er wel degelijk wat van haha. Maar daar ben ik gelukkig overheen. In het begin heb ik wél veel moeite gehad met vegan kaas, vond het eerst écht vies. Maar nu ben ik daar wel aan gewend en eet ik soms Wilmersburger 🙂 Edelgistvlokken zijn mijn all time fave 🙂

  • Desi

   Maar is dat niet de gewoonte om kaas te eten? Ik vond het in het begin ook wel lastig, maar vooral omdat ik gewoon niet zo goed wist wat de alternatieven waren. En edelgistvlokken zijn liefde <3

 2. Nooit meer kaas? Dat zou ik echt moeilijk vinden. Er is zoveel keuze en de goede varianten worden nog echt mooi ambachtelijk gemaakt. Die edelgistvlokken zijn trouwens wel echt gemakkelijk, ik schreef pas nog een recept over vegan pesto met edelgist.

  • Desi

   Misschiien ambachtelijk gemaakt, maar alsnog niet zo diervriendelijk of milieuvriendelijk als ik ze zou willen hebben. Dus dan wordt het toch maar geen kaas eten 🙂 en dat recept klinkt heel erg lekker! Ik hou van edelgistvlokken.

 3. Ik ben nu ruim een jaar vegan, maar vind het nog steeds moeilijk om kaas te laten staan… Een verslaving is het niet, maar het is zo’n uniek product en maakt sommige gerechten zo af, dat ik het zeker wel mis… Ben ook niet weg van edelgistvlokken, dat helpt ook niet mee!

  • Desi

   Dat snap ik wel. Ik denk dat kaas ook het lastigste te vervangen is. Voor vlees en vis zijn inmiddels zo’n goede vervangers, maar kijk lijkt nog een beetje achter te blijven. Al at ik laatst wel een pizza met gesmolten kaas waarvan ik het verschil echt nauwelijks proefde.

 4. Dacht dat ik best kaasverslaafd was, maar de kaas begon me na 15 jaar vegetariër te zijn geweest al tegen te staan (ook omdat dan ieder gerecht dat je buitenshuis krijgt voorgeschoteld bestaat uit heel veel kaas). Nu ben ik nog geen 100% vegan maar ongeveer 80% en het zonder kaas leven gaat best goed. Ik dacht dat de Italiaanse gerechten lastig werden maar die eet ik al ruim een jaar met veel tevredenheid met een geraspt mengseltje van edelgist, knoflook, zout en cashewnoten. En voor Mexicaans heb ik een lekker romige cashewsaus met miso als kaasvervanger. Ik ben tevreden 🙂

 5. “Onderzoeksrapport
  Barnards enige bewijsvoering is onderzoek waaruit blijkt dat caseïne in de maag wordt afgebroken tot een morfine-achtige stof, casomorfine. Aardig, maar een dik onderzoeksrapport van de Europese voedselautoriteit (EFSA) wijst erop dat het morfineachtige effect ervan twintig keer zwakker is dan morfine. Daarnaast geldt: casomorfine dringt nauwelijks door de darmwand, laat staan dat het de hersenen bereikt. Dus nee, het stofje maakt kaas niet extra verslavend. Kaas is gewoon té lekker, maar meer ook niet.”

  Bron: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/is-kaas-net-zo-verslavend-als-morfine-~b5166d4d/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *