17 Comments

  • Desi

   Graag gedaan! Jammer he, dat Ecosia toch niet zo ideaal is? Ik vond het zo’n ontzettend tof idee en ik ben dan ook heel blij dat er nu een soortgelijk iniatief is!

 1. Ja, dat ken ik 🙂 Sjoerd mailde me ook over ZoekGroen. Met die idealen zit het volgens mij wel goed, maar ik werd niet echt wijs uit het verdienmodel en heb het idee dat het allemaal net even wat beter uitgedacht en -gewerkt moet worden. Het moet wel echt flawless zijn om te kunnen concurreren met Google, denk ik. Ik ga het uiteraard wel in de gaten houden!

  • Desi

   Volgens mij is het niet per se de bedoeling dat het Google gaat vervangen (want dat lijkt me ook niet realistisch). Maar het zou wel heel mooi zijn als het wat bekender werd in Nederland 🙂 Het verdienmodel is hetzelfde als bij Ecosia: zodra er iemand op de gesponsorde advertenties klikt, ontvangt ZoekGroen daar geld voor.

   • Ja, dat is ook zo. Bij Ecosia is het me nog steeds niet duidelijk of ze hun inkomsten kopppelen aan bepaalde zoekopdrachten of alleen aan de advertentiekliks. Bij ZoekGroen zal het inderdaad waarschijnlijk dat laatste zijn. Ik kan me alleen niet voorstellen dat Google de gehele inkomsten van die kliks afstaan en zou dus willen weten wat zo’n klik dan waard is. Het lijkt me nu namelijk heel lastig om meer dan een paar euro per jaar te verdienen. Zeker als je je alleen op Nederland richt. Maar goed, dat wordt vast duidelijker nu het begint te lopen.

    Concurreren is misschien niet het juiste woord, maar als je gebruikers wil trekken geldt nog steeds dat alles bijna perfect moet zijn. Zowel qua zoekfunctie als layout.

    Ik heb in ieder geval nog steeds een aantal vragen, maar vind het fijn om te merken dat Sjoerd alles probeert te beantwoorden en bereid is om aanpassingen te doen. Ten opzichte van vorige maand zie ik al een paar verbeteringen, dus dat gaat de goede kant op. Hopelijk wordt het dan steeds beter en kan hij dan zélfs mij overtuigen 😛

    • Pipa

     Wauw dit vind ik nou echt een intelligente reactie met de juiste vragen! Mocht je de antwoorden erop achterhalen, ik hoor ze graag!!

     • Thanks, Pipa! Na mijn teleurstelling over Ecosia wil ik zoveel mogelijk te weten komen en écht overtuigd raken, voordat ik eventueel een product of dienst ga aanbevelen.

      De oprichter van ZoekGroen heeft intussen bevestigd dat de inkomsten volgen uit kliks op gesponsorde links en dat de inkomsten gemiddeld zo’n 15 cent zijn ná aftrek van 49% voor Google zelf. Veel meer dan ik had verwacht. Ik heb nog duizend andere vragen en opmerkingen doorgespeeld en daarover verschijnt later waarschijnlijk een soort Vraag & Antwoord-pagina op ZoekGroen zelf, zodat het voor iedereen duidelijk wordt.

      Door de antwoorden en inzet van de oprichter ben ik langzaamaan wat enthousiaster aan het worden. Het principe is natuurlijk sowieso tof, dus ik ben vooral kritisch over de uitvoering en transparantie. Maar zoals Desirée hieronder ook al zegt, is Ecosia in de loop der tijd ook steeds beter geworden (alleen in de uitvoering, helaas) en moet ik misschien gewoon wat geduldiger zijn 😉

      Ik zou zeggen: probeer het eens uit, hou het in de gaten en laat vooral weten wat je wel en niet bevalt, zodra het feedbackformulier online is.

     • Desi

      Wow, dat is inderdaad nog best veel. Wel jammer dat er alsnog zoveel inkomsten naar Google gaan, dat had ik eigenlijk niet verwacht.
      Ik vind het heel erg tof dat je zo kritisch bent Linda! Daar leer ik heel erg veel van 🙂

    • Desi

     Dat is inderdaad nog even afwachten, hoe het precies uit gaat pakken. Maar het idee is in ieder geval al top! En ik ben het met je eens dat er nog wel winst valt te halen wat betreft uiterlijk en gebruiksvriendelijkheid van de site, dat zal uiteindelijk ook meer bezoekers opleveren.

     Hopelijk heeft Sjoerd je snel overtuigd. Ik vind het ook top dat hij zo goed en snel antwoord geeft op de vragen en dat er inderdaad steeds meer aanpassingen komen.

 2. Nooit stilgestaan bij hoe groen een zoekmachine op internet is. Jammer dat zoekgroen (nog) niet hetzelfde kan bieden als Google. Dat maakt het toch minder aantrekkelijk om over te stappen. Aan de andere kant, hoe meer mensen de overstap maken, des te beter zal de zoekmachine worden! Voor wat hoort wat 🙂

  • Desi

   Dat vind ik inderdaad ook wel jammer 🙁 Maarja, wie weet komt dat allemaal nog. Ecosia was in het begin ook niet zo enorm gebruiksvriendelijk, maar is in korte tijd toch een stuk overzichtelijker en mooier geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *