20 Comments

 1. Ik was heel benieuwd welke tips je zou geven, mooi divers geheel! Het mooiste vind ik dat veel tips voor jezelf geen verschil maken (bijvoorbeeld een groene, eerlijke bank), maar voor de wereld, tsja, een wereld van verschil! Duurzaam is echt niet ingewikkeld.

 2. Wauw wat veel tips! En mooie initiatieven.
  Soms is duurzamer leven niet eenduidig. Bonen kopen ipv vlees is niet per definitie duurzamer. Hangt er volgens mij van af waar het vlees vandaan komt en hoe het tot stand gekomen in. En waar de bonen vandaan komen en hoeveel pesticiden daarbij gebruikt zijn. Maar ik onderstreep wel het belang er van om hier beter mee om te gaan. In zijn totaal eten we volgens mij teveel. Teveel van allles. Er wordt ook teveel eten geproduceerd. Als er bijvoorbeeld geen enkele kiwi meer wordt verbouwd dan komt de wereldbevolking niet om van de honger ;-), maar is er wel veel impact minder.

  • Desi

   Hoi Anita,

   Dankjewel voor je berichtje! Het is inderdaad waar dat duurzaamheid niet altijd even eenvoudig ligt. Als je met het geld dat je bespaard op bonen kopen een vliegreis gaat maken naar de andere kant wereld, ben je je milieubesparing snel weer kwijt. Ik me trouwens niet voorstellen dat er manieren zijn waarop bonen minder duurzaam zijn dan vlees. Als jij er cijfers en bronnen over hebt, hoor ik dat graag. Voor vlees is altijd meerdere kilo graag nodig om 1 kg te produceren (en bijvoorbeeld bij rundvlees ligt dit nog veel hoger). Als het gaat over voedselverdeling, dan zou het dus veel beter zijn om direct die granen/(soja)bonen te eten in plaats van ze eerst door een dier te laten gaan. Maar goed, er zijn uiteraard wel manieren van vlees kweken waarbij er minder schade wordt toegebracht aan het milieu.
   Ik denk inderdaad dat het voor een duurzame levensstijl vooral belangrijk is om te kijken naar hoeveel we nodig hebben. Niet alleen met eten (want daarvan eten we inderdaad volgens mij te veel), maar ook naar kleding en spullen. We willen te veel en onze aarde kan die behoefte niet aan.

 3. Je hebt er een mooi lijstje van gemaakt, Desiree! Die bank was het eerste waar ik aan dacht. En groene stroom 😉 Maar de rest is eigenlijk ook heel logisch en ook nog best makkelijk te doen. Heel fijn dat je zelf laat zien dat dit allemaal gewoon heel goed kan met een studentenbudget. Daarmee bombardeer je jezelf tot rolmodel 😉

 4. Ik vind het punt om een kleine ondernemer te steunen echt zo leuk! Ik doe dit ook enorm graag en stel mij altijd voor dat diegene een klein dansje doet thuis. Ik doe dit zelf namelijk wel als ik een leuke fotografie-opdracht binnen krijg <3

 5. Echt een dikke vette shame on me want ik moet mijn geld nog stééds overzetten naar een goede bank. Dat staat echt al lang op mijn to do list, terwijl het zo ontzettend belangrijk is. Mooi lijstje heb je er van gemaakt!

  • Desi

   Snel doen dan! 🙂 Iedereen die ik erover spreek, is enorm blij dat ze zijn overgestapt. Maarja het is wel even een beetje gedoe om uit te zoeken hoe je dan precies moet overstappen (maar het valt echt heel erg mee hoe lastig het is!)

   • Jaaaa sluit ik me bij aan. Je geld staat niet stil maar is héél belangrijk! En het gedoe valt ontzettend mee. Desnoods houd je een tijdje 2 rekeningen aan en zet je €0 op je oude rekening.

 6. Eindelijk tijd gehad om de andere blogs van de samenwerking te lezen. Super leuk blog geworden zeg! Ik hoop dat veel mensen je tips gaan toepassen (: Ik ben een aantal maanden geleden overgestapt van Bank, nu ik die kieswijzer er weer eens bijpak had ik misschien toch voor een andere bank moeten gaan.. Maar positief blijven: het is in ieder geval stuken beter dan de bank waar ik eerst zat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *