Speciaal voor iedereen die nog steeds goed op dreef is met goede voornemens (of juist wat weer wat extra motivatie nodig heeft) heb ik hier een aantal gezondere baksels voor tijdens het weekend. Met de meeste van deze recepten krijg je je dagelijkse portie fruit én vezels binnen. Maar goed, het zijn vooral gewoon lekkere recepten om van te genieten. Enjoy! (Ohja, ik deel ook nog wat extra tips hoe je ongezonde baksel in moeiteloos omtovert in een gezondere versie!)
Uiteraard kun je niet alleen leven op taartjes (zou wel leuk zijn als het kon, right?), dus vergeet ook niet af en toe wat extra groente te eten. Of neem een extra stukje worteltaart, dat telt ook wat mij betreft. Alle baksels die ik hieronder noem zijn vrij van toegevoegde suiker en olie, maar dat betekent niet dat er geen calorieën meer inzitten. Maar de calorieën die je dan binnenkrijgt, zijn wel waardevoller voor je lichaam en zitten vol met vitamines, mineralen en vezels.
Yay!
(Dat is je lichaam die een vreugdedansje doet als jij één van deze recepten voor haar maakt!)
Tips om gezond te bakken
- Vervang bloem door volkorenmeel. Zo bevat je baksel meer vezels, waardoor je sneller vol zit. Ook handig: vezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang (wat dus eigenlijk gewoon betekent dat je beter kunt poepen!)
- Vervang suiker door dadels, rijpe bananen (= bananen met bruine plekjes erop) of appelmoes. Uiteraard zit er ook (fruit)suiker in deze alternatieven, maar ook vitamines, mineralen en vezels. Daar is je lichaam een stuk blijer mee dan met bewerkte tafelsuiker.
- Vervang olie/boter/vet door bananen, pindakaas of plantaardige melk. Deze alternatieven maken je baksel smeuïg, maar bevatten wel een heleboel minder calorieën.
- Wees zuinig met toppings. Toppings zijn heerlijk, maar ze zitten vaak ook bomvol suiker. Als je ze dan toch wil maken, voeg minder suiker toe en gebruik een dunner laagje. Of maak een chocoladetopping van banaan, pindakaas en cacao.
- Experimenteer! Het is een kwestie van oefenen en experimenten met verschillende ingrediënten om erachter te komen hoe je de beste gezonde baksels krijgt. Gelukkig bestaan er ook al een heleboel gezonde recepten, die je alleen nog maar hoef te volgen. Zoals diegene die hieronder staan!
Bananenbrood
Bananenbrood was het eerste bakrecept wat ik maakte als veganist en het blijft mijn favoriet. Niet alleen bij mij, maar ook bij iedereen wie ik dit recept laat proeven (zelfs mensen die niet heel erg van bananen houden). Oftewel: kan niet mis gaan!
Mocht je trouwens het bananenbrood iets specialer willen maken, probeer dan ook deze versie met aardbeien en vegan whey voor extra vitamines en eiwitten.
Worteltaart
Hoe zorg je dat je ongemerkt groente binnenkrijgt? Nou, door het door taart heen te gooien. In deze worteltaart (of carrotcake, want in het Engels klinkt het toch nét iets beter) proef je het helemaal niet terug. Wat je dan wel proeft? Een smeuïg taartje met een vleugje kardemon!
Muffins
Deze muffins met pecans zijn handig mee te nemen en maken het makkelijker om de porties te controleren. Al kan je ze ook allemaal in één keer op eten. Tsja, dat zou ik je niet kwalijk nemen, want ze zijn wél heel erg lekker. De pecannoten zitten bovendien vol met mineralen (zoals bijvoorbeeld zink) en onverzadigde vetten, dus daar geniet je lichaam ook van.
4x makkelijke koekjes
Deze koekjes zijn het meestgelezen recept op mijn blog en terecht, want ze zijn alles wat je wilt van een koekje: snel om te maken, zonder ingewikkelde ingrediënten en ook nog eens heel erg lekker. Ik geef je vier variaties op een super simpel basisrecept, dus daar ben je voorlopig nog wel even zoet mee. (Als je echt helemaal suikervrij wilt blijven, zou ik die met chocolade wel skippen, trouwens).
Gezonde (maar goddelijke) brownies
De basis van deze brownie is volkorenmeel, banaan en pindakaas, maar uiteraard zit er ook nog ander lekkers in, zoals dadels, cacao en een klein beetje pure chocolade. Meer heb je eigenlijk niet nodig, en dan heb je al iets super lekkers. Daar kan geen boterham met pindakaas tegenop!
Zo, dit waren mijn 5 gezonde vegan baksels. Er is trouwens helemaal niets mis met af en toe een flink stuk taart! Wat je ook kiest om in je mond te stoppen, vergeet er niet van te genieten. Of het nu een übergezonde groene spinazieshake is of een stuk driedubbele chocoladecake. Heb jij wel eens één van deze recepten geprobeerd?
Ik heb nog geen van deze recepten geprobeerd, maar sla ze zeker op om dat wel te gaan doen! Vooral de brownies hou ik in gedachten!
Chocolade is áltijd goed! Ik heb trouwens inmiddels een nog beter recept ontdekt (dat nog net een tikkeltje gezonder is en ook nog zoete aardappel bevat), maar dat moet ik nog verder perfectioneren 🙂
Een heel aantrekkelijk lijstje! Ik ga ze bewaren.
Ik heb vorige week een wonderpan gekregen en daar wil ik de bananencake in proberen.
Oehhh! Ik hoop dat het ook werkt in een wonderpan. Laat je me weten als het gelukt is?
Super fijne tips! Dit is nou precies wat ik zoek, want ik weet hier nog niet zoveel vanaf. Bakken doe ik niet vaak, maar als ik het doe, wil ik het het liefst toch enigszins gezond houden!
Hihi leuk om te horen 😀 Succes ermee!
Oh hier ben ik helemaal blij mee!! Eet sinds een week of twee suikervrij (ivm chronische bijholteontsteking) en mis de zoete lekkernijen!!! Dit komt als geroepen!
Ah wat fijn dat je dan weer kunt geniet van lekkere dingen. Geniet ervan!
Groene cadeaus voor Valentijnsdag - Aandachtige Blog
[…] is altijd goed, toch? Met Valentijnsdag is het wat mij betreft extra lekker. Deze baksels zijn gemaakt zonder suiker en kun je dus ook prima als ontbijt eten. Of deze chocolademousse die je […]