16 Comments

 1. sdiederiks

  Leuk om te lezen hoe je dat aanpakt! Linzen ga ik weer vaker gebruiken!! Het eiwitpoeder staat mij wel tegen. Ik ken het niet, maar het klinkt zo onnatuurlijk. Waar wordt dat van gemaakt? Weet jij dat?

  • Desi

   Eiwitpoeder kan van een heleboel dingen gemaakt worden. Meestal wordt er ‘wei (‘whey’ in het Engels) ‘ gebruikt, dat is een bijproduct wat ontstaat bij het maken van kaas. Wei zit vol met eiwitten en wordt daarom vaak door sporters gebruikt. Uiteraard is dit niet vegan, dus gebruik ik dat zelf niet. Veganistisch eiwitpoeder kan van verschillende dingen gemaakt worden: (bruine) rijst, erwt, hemp, soja etc. De mix die ik gebruik is een combi van bruine rijst, erwt en hemp. Hier worden dan de eiwitten uitgehaald, maar hoe dat gedaan wordt weet ik niet. Hoewel erwt, rijst en hemp natuurlijke producten zijn, is het productieproces inderdaad niet natuurlijk. Ik ben een voorstander van het eten van zoveel mogelijk onbewerkte producten, dus ik gebruik ik ook niet altijd eiwitpoeder. Maar als ik veel gesport heb, is het wel een makkelijke manier om aan genoeg eiwitten te komen. Als je genoeg eet (en niet absurd veel sport), dan hoef je je echt geen zorgen te maken om je eiwitten. Eiwitpoeder is dan ook echt geen must om te gebruiken. Als je je er niet goed bij voelt, moet je het vooral niet gebruiken.

 2. Florianne

  Bedankt voor je goeie tips! Ik heb als vegetariër met een overgevoeligheid voor koemelk erg veel moeite om aan genoeg eiwitten te komen. Maar hier kan ik weer mee vooruit! Sinds kort sport ik 3x per week, dus nu merk ik hoe belangrijk eiwitten zijn.
  Ik eet wel eens gekruide tofu brokjes uit de supermarkt, maar de lange ingredientenlijst staat me wat tegen. Verder hebben ze helaas niet zoveel behalve een tofu blok. Hopelijk vind ik snel een verkooppunt voor seitan, soja bonen en soja brokken.

  • Desi

   Oei, dat is wel lastig inderdaad, als er niet zoveel in de supermarkt is. Heb je al eens online gekeken? Dingen zoals sojabonen, sojabrokken en tarwegluten (om zelf seitan te maken) kun je ook prima in webshops bestellen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *