13 Comments

 1. Je hebt wel vooral genoten, toch? 😉 Wees niet te streng voor jezelf, hoor.

  De verleiding om vaak en ver te vliegen vind ik ook erg groot (en heb ik teveel ook aan toegegeven), dus ik snap heel goed dat je dat gedaan hebt (en niet met de fiets, haha). Dat verre vluchten relatief minder belastend zijn, moet je wel mee oppassen. Dat geldt namelijk inderdaad per kilometer, maar daar heb je niet zoveel aan als je vervolgens véél verder vliegt. Tot voor kort dacht ik dat een vlucht gewoon een vlucht was, maar voor één retourtje Bangkok kun je dus ook elf keer op en neer naar Milaan qua afstand. Qua uitstoot dus iets minder vaak, maar you get the point. Vond ik zelf een enorme (onprettige) eye opener, nadat ik drie keer naar Australië ben geweest (= 45 retourtjes Milaan!). Oeps…

  Wel heel tof dat je gaat compenseren! Dat heb ik inmiddels ook voor al mijn vluchten ooit gedaan en dat helpt dan toch weer een heel klein beetje.

  Voor duurzaam vervoer ter plekke, eten en overnachtingen kun je zelf nog kiezen en dat heb je super gedaan, maar voor al die andere dingen heb je waarschijnlijk gewoon geen keus. Dat is jammer, maar ik hoop dat je je daar niet door uit het veld hebt laten slaan. Misschien wennen ze nog eens aan gekke, witte meisjes die hun eigen rugzak meenemen naar de markt 😉

  • Desi

   Oh ik heb zeker heel erg genoten! In het begin vond ik het wel lastig om los te laten dat het niet echt ging werken om super duurzaam te zijn, maar door alleen maar te balen red je ook de wereld niet. Dus daar ben ik toen maar mee gestopt. Want zoals je al zei: er was soms geen andere keus. Al zag ik wel dat er zeker in de wat meer ontwikkelde landen (zoals Thailand) ook wel meer initiatieven kwamen, waar je bijvoorbeeld je fles water bij kon vullen.

   Pfoe, dat is wel heel erg veel uitstoot inderdaad. Dat wist ik helemaal niet! Waar vind jij toch al die goede informatie altijd? Ik vind al die dingen die je vertelt zo leerzaam 😀

 2. Dat hotelletje lijkt me echt 😍❤ waaaw! Voor m’n ecologische voetafdruk wat te beperken ga ik deze zomer naar spanje 😉 iemand tips? Maar sowieso wil ik Azië ook ooit zien 😇 mss da ik er eens een tijdje wil wonen 🙈

  • Ik denk dat je al veel inspiratie uit deze blogpost kunt halen! Zo kun je eerst kijken wat het meest duurzame vervoersmiddel is (bv bij Milieucentraal). Voor Europa geldt deze top 3: 1) internationale (hogesnelheids)trein of touringcar; 2) auto met meerdere inzittenden of 3)
   vliegtuig / auto met slechts één inzittende. Vliegen is dus de minst fijne optie, maar als je niet anders kunt dan zijn er opties zoals Desi noemt (CO2 compenseren)

   Dan kun je nog ter plekke kijken. Kies je voor een groot hotel of slaap je bij mensen thuis? Pak je in je hotel elke dag een schone handdoek of maak je minder was vuil door er 2 dagen mee te doen? En ook bij het eten kun je duurzame keuzes maken: kook je zelf of ga je steeds uit eten of haal je eten af (met vele lage plastic eromheen)? Eet je wel of geen vlees bij je tapas?

   Ook bij tripjes in Spanje kun je kiezen voor een meer of minder ecofriendly optie: ga je een auto huren of maak je een mooie fietstocht? Je kunt ook openbaar vervoer gebruiken om een dagtrip te maken. Of wat denk je van uitgaan? In een club kun je je afval-“footprint” verkleinen door niet te kiezen voor drankjes in blikjes en met rietjes, maar alleen een glas te nemen. Op het strand sta je voor de keuze of je van verkopers prullaria uit China zult kopen (tip: beter niet). En qua uitstapje kun je ook over diervriendelijkheid nadenken, bijvoorbeeld bij stierenvechten; ga je daar wel of niet naar kijken? En zo zijn er nog vele vragen te bedenken…

   Neem het niet te streng op hoor, zoals Linda al schrijft hierboven. Een vakantie is ook om van te genieten… maar misschien wel bewust genieten ;-))
   Veel plezier!

 3. Ik zou het jezelf niet teveel kwalijk nemen! Je hebt een prachtige reis gemaakt, dat is een ervaring waar je de rest van je leven zo ontiegelijk veel aan zult hebben. Dat kun je best een duurzaam puntje geven en verder is het volgens mij soms ook belangrijk om dit soort dingen te doen. Zodat je dan daarna weer super gemotiveerd bent, je houd het dan veel langer vol. En boven dit alles, natuurlijk is het belangrijkste dat je geniet! En dat heb je gedaan, dus nogmaals neem het jezelf maar niet teveel kwalijk 🙂

 4. Ik vind dat je het heel erg goed hebt gedaan hoor! Onderweg zijn dit soort dingen nu eenmaal veel lastiger dan thuis. Wanneer je doet wat je kan doen krijg je van mij gewoon het oordeel super goed 🙂 En ik schrok echt een beetje van die foto met al dat plastic.. Echt om verdrietig van te worden..

  • Desi

   Ah wat een lieve reactie 🙂 Ik werd er ook wel een beetje verdrietig van om al dat plastic te zien. Die foto was namelijk helemaal geen uitzondering 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *