40 Comments

 1. Janine

  Nadeel 9 lijkt me heel leuk om nog eens te kunnen lezen in een veganistisch woordenblog. Als geinteresseerde in vegan levensstijl zou ik graag eens het vegan vocab op een rijtje zien staan.

 2. Ik was er in getrapt hoor, ik was oprecht geïnteresseerd in de nadelen van veganistisch eten, aangezien je daar eigenlijk nooit iets over hoort van veganisten zelf, maar blijkbaar is daar een reden voor 😉 leuk artikel!!

 3. Het leven is net zo moeilijk als je het zelf maakt en voor ALLES is er een simpele eenvoudiige oplossing !!! als je maar creatief bent en je vaste patrone loslaat..[ook dan word je leven gezonder want de stress word dan minder] of je nou vegetarisch of vegan bent of wat anders……Dit is mijn zienswijze en voor ons werkt het,,,Misschien ook voor jullie ???

 4. Wat een leuk en herkenbaar artikel 🙂 Vooral dat gedeelte over geld uitgeven als water en vragen moeten beantwoorden. Aan de ene kant vind ik het beantwoorden van vragen leuk en niet erg, maar soms word ik er ook weleens doodmoe van constant dezelfde antwoorden te moeten oprakelen haha

  • Herkenbaar inderdaad. Ik vind het hartstikke leuk om vragen te beantwoorden als mensen oprecht geïnteresseerd zijn. Ik vind het minder leuk als ik het gevoel heb dat ik me moet verdedigen voor het feit dat ik veganist ben.

 5. Grappig artikel! Ik heb er een beetje in gedobberd en merkte inderdaad dat ik veel meer moest eten. Dat is natuurlijk op zich niet zo erg, maar ik was op een gegeven moment echt de hele tijd met eten bezig en ik werd een beetje obsessief. En ja, zoveel keuze. Ik vond het zo fijn om nieuwe producten te proberen 😀

  • Dankjewel! Het klinkt niet zo fijn als het een obsessie wordt. Goed dat je weer een stapje terug hebt genomen. En zelfs als niet-vegan kun je prima genieten van al die leuke en lekkere veganistische producten 😀

 6. Leuk geschreven! Ik moest erg lachen om het ‘amandelen melken’ stukje.
  Ik ben sinds januari halsoverkop vegetarisch gaan eten en sta met één been in veganisme. Daar wil ik uiteindelijk naar toe en ik wil m’n zoektocht hierin vast gaan leggen op m’n blog. Ik vind het zelf toch best lastig, die verandering. Er is zoveel waar je op moet letten, en er komt zoveel emotie bij kijken. Je bent je inderdaad ineens veel meer bewust van allerlei dingen. En je moet op een andere manier leren denken en koken.
  Bedoel ik niet als geklaag hoor, maar het is absoluut wel lastig!

  • Ik ben heel benieuwd naar je zoektocht. Ik zie het absoluut niet als geklaag hoor, ik herken het maar al te goed. Verandering is altijd lastig. Mocht je ooit vragen hebben, dan mag je me altijd mailen!

 7. Wat leuk om te lezen. Ik zelf voel niet de noodzaak om veganist te worden, maar ik vind het wel mooi als iemand anders het is. Het vergt ook discipline en ik vind het mooi om te zien dat jij dat met liefde opbrengt.

  Wat ik dus niet snap.. discussie. Hoezo discussie. Waarom zou iemand met jou in discussie gaan over dat jij veganist bent? Ik herken dat wel (toevallig mijn blog gelezen over 10 dingen die ik niet meer wil horen als niet alcohol drinker), maar het slaat nergens op. Of bedoel je juist meer over veganisme in het algemeen en niet persé dat jij die keuze maakt?

  Voor het geval je het wil lezen: http://beineffable.com/10-opmerkingen-die-een-niet-alcohol-drinker-niet-meer-wil-horen/#comments

  • Desi

   Dankjewel voor het compliment. Ik ben met veel plezier veganist en het voelt daarom ook niet als iets wat veel discipline vergt.
   Veganisme is nog steeds niet erg mainstream, dus het is een onderwerp wat nog veel vragen oproept. De discussie gaat soms over het feit waarom ik ervoor heb gekozen, maar ook gewoon over het veganisme in het algemeen. De opmerkingen die ik krijg zijn vergelijkbaar met de 10 dingen die je noemt (vooral 1, 7,8,9 en 10, als je drinken door eten vervangt). Maar gelukkig krijg ik ook heel veel leuke en positieve reacties. De meeste mensen in mijn omgeving zijn er ook helemaal aan gewend dat ik veganistisch leef, waardoor het eigenlijk nauwelijks een punt van discussie meer is.

 8. Anne-Meta

  Hoi hoi,

  Even een andere generatie ,ik ben 63 en vind het zo verfrissend dat ik al op weg ben om totaal veganist te worden.
  Mijn dochters hebben het boek green happinez. En ik ook we chatten er wat op los over de verrukkelijke recepten .

  Het is jammer ,dat er rijpere mensen bij hun aard gr en vlees en vermoeidheid blijven.

  Maar ik sjouw eten mee bij de beeldhouwers en ze zijn reuze verbaast over gronde verrukkelijke eten.
  En je gaat er natuurlijk stralender uitzien.

  Super die gezellige nadelen.
  Anne-Meta

  • Desi

   Hoi Anne-Meta,

   Wat leuk om te horen dat je zo enthousiast bezig bent met veganisme en fijn dat je inderdaad merkt dat het je goed doet! Als je weet hoeveel positieve dingen veganisme brengt, is het wel jammer dat er nog steeds zo veel mensen bij hun aardappels, vlees, groente en vermoeidheid blijven. Maar uiteindelijk moet iedereen zelf zijn eigen keuzes maken, natuurlijk 😉

   Groetjes,
   Desiree

 9. utopiainwoners14

  LEUK ARTIKEL ZO HERKENBAAR! Zou je mij kunnen helpen?

  Ik zal mij even aan u voorstellen, mijn naam is Bas en ik ben al 16 maanden woonachtig in Utopia (reality programma op SBS6).
  In november vorig jaar kwam Armanda Govers de poorten van Utopia binnen om hier haar ideaal te verspreiden, namelijk: veganisme. Ik, als dierenvriend raakte meteen besmet en ben sinds haar komst veganist.
  Wij zijn hier om de ideale samenleving te creëren met 16 verschillende inwoners. Naar mijn inziens behoort het eten van vlees en zuivel niet in een ideale samenleving. Met dit perspectief eten meerdere bewoners van Utopia al een stuk bewuster (biologisch) of geheel geen vlees/vis of zuivel. Echter gelooft niet iedereen in dit ideaal en vinden sommigen het eten van vlees en zuivel nou eenmaal te lekker om in levensstijl aan de passen.

  Aangezien alles in Utopia democratisch besloten wordt is het soms lastig om knopen door te hakken en voor anderen te beslissen wat beter is. Voor zowel hunzelf of voor de wereld.
  Maar de mogelijkheid om buiten de democratie een beslissing te maken is dit jaar wel ontstaan. Dit jaar hebben wij namelijk het referendum in leven geroepen. Het referendum wil zeggen dat iedere inwoner 1 maal per jaar de kijker mag laten beslissen over de ingenomen stelling die voor hem/haar van belang is.
  Vandaag heb ik mijn stelling bekend gemaakt aan alle inwoners na een lezing die ik had gegeven over dierenleed en de consequenties daarvan. De stelling luidt: ”De inwoners van Utopia moeten plantaardig leven”.
  Het doel van het programma Utopia is dat we blijven experimenteren en onze idealen nastreven. Al onze experimenten worden gevolgd door onze kijkers op het internet en TV. Met ongeveer tussen de half – en een miljoen kijkers hebben we in Utopia een groot platform om mensen te inspireren.

  Met mijn stelling laat ik deze kijker beslissen of wij in Utopia veganistisch moeten gaan leven of niet. De uitslag hiervan zal vrijdag 2 september bekent worden gemaakt en is tevens bindend.
  Ik hoop uiteraard dat de stelling er doorheen komt, zodat we met het platform dat Utopia ons geeft écht een verschil kunnen maken en een steentje kunnen bijdragen aan het creëren van bewustwording bij onze kijkers. Door onze kijker te laten zien dat het helemaal niet zo een grote stap is om als veganist door het leven te gaan hoop ik een olievlek te realiseren zodat het dierenleed eindelijk stopt en we met een steeds grotere massa de planeet kunnen redden.

  Om ervoor te zorgen dat mijn stelling er doorheen komt heb ik jullie hulp nodig, aangezien we beide hetzelfde doel nastreven. Kunnen jullie op jullie website/social media kanalen dit referendum bekendmaken en vragen of jullie bezoekers voor willen stemmen. De stelling en de optie om voor te stemmen kan men terugvinden via de website: http://www.sbs6.nl/utopia (de stelling komt morgen – vrijdag 26 augustus – online tot vrijdag 2 september 11:00 uur).

  Mochten jullie nog vragen hebben over deze mail, dan kun je me altijd terugmailen.
  Sowieso hoop ik in een reactie van jullie te mogen ontvangen met het antwoord of jullie me willen helpen.

  Met vriendelijke groetjes,

  Bas

 10. Erwin

  Ik ben het deels met je eens, ongezond vega eten kan ook. Daar krijg je geen energie van en als je daar te veel van eet word je echt wel zwaarder. Wij staan niet alleen maar in de keuken, dat is ook een keuze. Dus niet alle vegans hebben deze nadelen…leuke blog verder

  • Desi

   Daar heb je helemaal gelijk in! Ongezond vegan kan prima en afhaal wordt ook steeds makkelijker. Dus die nadelen gelden dan ook niet voor iedreen, maar wel voor mij op dat moment.

 11. Anna Marie

  Ik ben wel op de weg van gezond leven/eten, en probeer zo bewust mogelijk te handelen om de aarde niet onnodig te belasten , maar leef niet veganistisch. Zijde, bont , leer … dat is niet zo lastig om te vermijden, maar ik loop toch steeds aan tegen de voeding. Ik heb al meer dan twintig jaar een chroonische ziekte waardoor ik enorm moet goochelen met voeding om in ieder geval niet achteruit te gaan. Ik eet geen suiker , niets uit pakjes en zakjes , geen alcohol, geen koffie, en moet gluten en granen zoveel mogelijk vermijden . Soja, valt niet goed, en amandelen vindik te weeiig van smaak. Kortom, waar ik tegenaanloop is de vraag hoe ik aan een dagelijks gezonde, gebalanceerde en voor mij goede veganistische maaltijd kom, gegeven het feit dat mijn energie heel schaars is en ik dus niet uren in de keuken kan staan.

  Ik probeer dus info te vinden van mensen die wél al jarenlang veganistisch leven, en die de pech hebben dat ze een bepaalde ziekte hebben waardoor ze diverse voedingsmiddelen niet kunnen eten . Hoe blijven zij stabiel ?

 12. Jennifer

  Hoi Desi,

  Leuk blog! Pas vandaag ontdekt, maar zal zeker je artikelen lezen. Nu ben ik pas sinds twee maanden veganist (een jaar pescotariër, vijf maanden vegetariër en nu veganist), maar als echt ‘nadeel’ vind ik toch wel dat ik heel veel confronterende beelden zie op YouTube en heb ook veel moeten huilen om te zien wat wij andere dieren aandoen. Hoe ga jij daar precies mee om?

  Aan de ene kant is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat je weet wat er gebeurt, maar aan de andere kant hoef ik het liever niet meer te zien. Ik heb al de beslissing genomen om veganist te blijven.

  Het is dat ik weleens YouTube presentaties kijk over veganisme, en vaak komt de spreker dan toch met beelden uit de vleesindustrie. Dan kijk ik liever weg. Hoe kijk jij daar tegenaan? Ik heb mij voorgenomen om mij meer te verdiepen d.m.v. boeken i,p.v. beelden.

  Ga zo door met je blog! Ik vind het heel mooi om te zien dat er steeds meer Nederlanders veganist worden en ben hoopvol dat wij binnenkort met zijn allen plantaardig gaan eten en dieren niet meer gaan exploiteren in de vlees-, zuivel en eierenindustrie en in alle andere industrieën.

  Groetjes,
  Jennifer

  • Desi

   Hee Jennifer!

   Wat lief! Wat goed dat je al twee maanden veganist bent ook 🙂
   Dat is heel herkenbaar inderdaad. Ik kijk zelf eigenlijk nauwelijks meer confronterende beelden. Ik heb dat in het begin wel gedaan, om te weten wat er precies gebeurd. Nu weet ik dat wel en ik word er ook altijd heel naar van, dus ik kijk eigenlijk geen slachthuisbeelden meer. Om die reden kijk ik eigenlijk ook geen vegan youtubers meer, want vaak zit er dan inderdaad ook vreselijke beelden bij. Of ik zet het beeld weg en ik luister alleen naar het geluid (dat is toch minder erg).
   Boeken zijn wat dat betreft beter inderdaad, want het is minder grafisch.

   Thanks! Ik ga zeker door. Hopelijk dat er dan snel meer veganisten komen 🙂

 13. Louise

  Na 22 jaar vegetariër te zijn, ga ik per 1 april meedoen met de vegan challenge. Ik heb al een boek in huis gehaald over veganisme en heerlijke recepten. Mijn keuken is nu half omgebouwd met potjes bloem, meel, zelfgemaakte parmezaan, amandelpasta ( zelf gemaakt en jammie😊), allerlei kruiden enz. Let the challenge begin😉. Hoop daarna vegan te blijven👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *