27 Comments

 1. Fijn dat je ook eens 100 dagen zonder alcohol gedaan hebt, dat deed ik vorig jaar met de vastenperiode. IK kan wel eens genieten van een glas rode wijn, maar zoals jij heb ook ik direct last van een kater.

 2. Duidelijk en goed stuk (as usual). Ben het er helemaal mee eens.
  Ik drink eigenlijk al vanaf mijn 15e niet (toen je nog mocht drinken op je 16e)… Beweegredenen zijn bijna gelijk. Zit al tijden er over na te denken daar een stuk over te schrijven (maar blijkbaar houdt toch iets sociaals me tegen…).

  • Desi

   Ah wat goed! Dat wist ik helemaal niet. Gek he, dat het sociaal zo niet geaccepteerd is om niet te drinken. Ik heb zelfs na een half jaar nog best last van de sociale druk en laat me daardoor toch nog wel eens overhalen om toch een glaasje mee te drinken, terwijl ik dat eigenlijk niet wil.

   • Ik drink ook wel eens uit de combinatie sociale druk/nieuwsgierigheid (want veel nog nooit geproefd)/verveling/genoeg hebben van fris als cola light.
    Vroeger had ik daar altijd direct spijt van en was ik heel streng voor mezelf. Dat werkt ook niet top, dus tegenwoordig sta ik het mezelf soms toe.
    Toch ben ik eigenlijk (bijna) nooit degene die zelf op het idee komt alcohol te drinken. Pas als anderen in de groep alcohol drinken en het “gezellig” lijkt het ook te doen.

 3. Ik heb nog nooit alcohol op en één ding verbaasd mij het meest: dat is eigenlijk sociaal minder geaccepteerd dan je elke week lamzuipen. Ik heb ook nog nooit goede redenen gehoord om alcohol te drinken buiten dat het lekker is (appelsap ook) of dat je er losser door wordt (en je dus jezelf niet meer bent). Gelukkig leef ik niet zoveel in omgevingen waar veel alcohol wordt gedronken, maar als ik in zo’n omgeving ben, probeert toch altijd bijna iedereen mij aan de alcohol te krijgen…

  • Desi

   Wat bijzonder dat je nog nooit hebt gedronken. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig mensen die dat kunnen zeggen. Ik vind het inderdaad ook raar dat het zo normaal is om je elke week lam te zuipen, terwijl het echt heel schadelijk voor je is.

 4. Mooi geschreven ! Ik drink wel af en toe maar nooit te veel en ik stop altijd ver voordat ik mijn grens bereikt heb. Ik denk dat leven zonder alcohol je inderdaad meer biedt en zeker meer kans om te genieten. Bovendien, wat heb je nou aan een leuke avond als je er door de alcohol niks meer van weet?

 5. Mijn man is in januari gestopt met alcohol drinken. Dat heeft tot grvolg gehad dat ik ook veel minder ging drinken (niet dat we zo ontzettend veel dronken, maar een paar wijntjes op vrijdagavond gingen er wel in). Ik merk nu ook dat ik sneller een kater krijg en laat het dan lekker staan. Vroeger dacht ik dat ‘dat soort mensen’ gewoon niet wisten hoe ze lol moesten hebben, maar inmiddels weet ik beter 😉

 6. Loek

  Hoi Desi,

  Leuk artikel. Ik ben ook gestopt met alcohol drinken. Heeft bij mij persoonlijke beweegredenen.

  Wat jij illustreert hoop ik er onder andere mee te bereiken en vindt het leuk om te lezen dat het bij jou dit gewenste effect heeft bewerkstelligd.

  Ik kom net van een feestje van mijn werk waar het een en ander gedronken werd en heb zelf niks gedronken, maar mij zeer goed vermaakt (heb dit vannacht nog getypt:P)! Ben trots dat het gelukt is en blij dat het zo goed bevallen is.

  Groetjes van Loek

  P.S. Artikel is relaxt om te lezen

  • Desi

   Hee Loek! Fijn om te horen dat je het ook leuk hebt gehad zonder alcohol, dat kan inderdaad prima. Succes met stoppen met drinken, ik weet haast zeker dat het je zal bevallen.

 7. Anoniem

  Wel grappig om dit te lezen, ik zelf ben 16 jaar en kwam dit toevallig tegen. In mijn vrienden groep(allemaal jongens (16-17 jaar) een stuk of 10 man zijn sommige al 3 jaar geleden begonnen met het drinken van bier op feestjes(ik zelf ook) . Dit is langzaam erger geworden tot het punt dat sommige nu alleen nog maar naar feestjes gaan als er drank aanwezig is en nu iedereen overmatig drank drinkt(7-8 kratten met zn alle). en elk weekend wel bij iemand thuis. Toen ik laatst voor het eerst in al die jaren nuchter bleef op een feest viel het mij echt op hoe erg het eigenlijk is. ik vraag me afentoe wel af of we hier mee moeten stoppen. hoe denken jullie hierover? Hebben we kans dat we verslaafd raken?

  • Desi

   Wat goed dat je hier mee bezig bent! Ik denk dat het altijd een goed idee is om na te denken over je eigen gedrag en hier kritisch naar te kijken.
   Iedereen die alcohol drinkt heeft in principe kans om verslaafd te raken, al raakt natuurlijk niet iedereen verslaafd. Er spelen namelijk meer dingen mee dan alleen de hoeveelheid alcohol die je drinkt. Het nadeel van overmatig drankgebruik is niet alleen het risico om verslaafd te raken, maar het is ook slecht voor je gezondheid. Wat dat betreft zou ik je inderdaad willen aanmoedigen om minder te drinken.
   De vraag die ik mezelf stelde was: vind ik het eigenlijk wel fijn om zoveel te drinken? Ik kwam toen tot de conclusie dat ik er eigenlijk helemaal blij van werd om regelmatig alcohol te drinken. Ik merkte dat ik het leven zonder alcohol eigenlijk veel leuker vind. Dus mocht je benieuwd zijn hoe jij er op reageert, probeer dan eens om een tijdje niet te drinken.

 8. […] Heb je wel eens geprobeerd te mediteren met een kater? Dat gaat helemaal niet zo lekker. Ook als je net een flinke ongezonde maaltijd op hebt, is mediteren een stuk moeilijker. Als ik gezond eet, genoeg beweeg en genoeg water drink kan ik veel beter in het moment blijven dan als ik drie dagen per week een nachtje doorhaal. Dat is dan ook de reden waarom ik gestopt bent met alcohol drinken. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *