29 Comments

 1. Ik reisde een jaar alleen door Azië (vooral India), en daarvoor doorheen Oost-Europa en Turkije – ik vond het heerlijk! Je leert idd veel makkelijker mensen kennen als je solo reist. Ik wens je veel plezier en een prachtige reis toe!

 2. Super tof dat je dat gedaan hebt! Ik heb ook heel veel alleen gereisd en herken de dingen die je noemt heel goed. Vooral dat contact maken, het ongeremd zijn in jezelf zijn en zonder gesproken taal communiceren. Als je erachter komt dat dat best makkelijk is, voelt dat haast als een openbaring! Het is niet dat je na zo’n reis ineens weet wie je bent en wat je wil, maar je houdt er altijd waardevolle life skills aan over 🙂

  • Desi

   Daar sla je inderdaad de spijker op zijn kop. Het voelde als een openbaring! Je kunt ineens veel meer dan je denkt. En die waardevolle life skills heb ik zeker opgedaan, al valt er altijd nog meer te leren.

 3. Echt heel erg knap van je dat je dit gedaan hebt. Alleen reizen is denk ik niks voor mij. Op zich kan ik goed alleen zijn, dat is het niet. Maar ergens alleen gaan zitten eten bijvoorbeeld, nee hoor liever niet. Ik vind het al helemaal niks om alleen te gaan shoppen ofzo, haha. Overigens ben ik mezelf hier de laatste tijd wel in aan het ontwikkelen door bijvoorbeeld toch alleen te gaan wandelen of ergens koffie te gaan drinken. Wie weet wordt het nog wat.

  • Desi

   Wat goed dat je daar mee bezig bent! Dat was eigenlijk ook de reden dat ik alleen wilde gaan reizen, omdat niet in mijn eentje uit eten durfde te gaan. Dat leek me altijd zo ontzettend ongemakkelijk. Maar door mijn reis heb ik eigenlijk ontdekt dat het best prima is om dingen in je eentje te doen. Al is het natuurlijk ook wel gezellig als er andere mensen bij zijn.

 4. Het is zo ontzettend herkenbaar! Dit is ook precies waarom ik iedereen aanraad om eens alleen te gaan reizen. Je leert zoveel. Wat mijn grootste les is geweest, is op mensen afstappen. Ik was heel verlegen en ben het helemaal verleerd! Wat een bevrijding haha.

  • Desi

   Wat super dat je nu niet meer verlegen bent! Echt een bevrijding inderdaad. Ik ben ook een stuk opener geworden merk ik. Vreemden zijn helemaal niet zo eng als je dnekt, haha.

 5. Ik heb eigenlijk nog nooit alleen gereisd dus ik vind het heel interessant om te lezen hoe je zoiets ervaart. Nu, met een man en 2 kinderen, zal dat alleen reizen ook niet meer zo snel gebeuren, vrees ik ;).

 6. Herkenbaar en leuk om te lezen! Ik ben een keer in mijn eentje op reis gegaan, en vond het heerlijk om met niemand rekening te hoeven houden en leuke mensen te onmoeten. Het is ook echt enorm rustig, wat ik erg fijn vindt 🙂

  • Desi

   Ah wat tof! Waar ben je toen heen gegaan? Ik vond het ook heerlijk rustig inderdaad. Het is soms zo fijn als je niemand anders hoeft te ‘vermaken’.

 7. Zo mooi om te lezen hoe waardevol alleen reizen is.
  Ik heb echt exact dezelfde blokkades. Vind het zo eng.

  Maar dit jaar ga ik het gewoon doen. Al is het maar een weekendje weg!

  • Desi

   Yeah! You go girl! Ik ben heel benieuwd hoe je het gaat ervaren. Ik moet zeggen dat ik de eerste paar dagen wel heel ongemakkelijk vond, dus misschien dat een weekendje weg ook voornamelijk ongemakkelijk is. Maar leerzaam wordt het zeker! Heel veel plezier alvast.

 8. Ik vind het ZO STOER dat je dit doet het. Ik wil ook graag een keertje alleen op reis. Het lijkt me zo tof om mezelf geheel te vertrouwen en mezelf te leren kennen. Klinkt misschien zweverig maar in het dagelijks leven zit je zo vast in een ritme en ben je afhankelijk van anderen. Als je op reis gaat moet je het ineens allemaal zelf doen en dat lijkt me zo leerzaam.

 9. Ik heb in ieder geval altijd heel veel respect voor mensen die zo lang in hun eentje reizen! In Europa zou ik wel eens willen proberen (ben as we speak aan het overwegen om in m’n eentje te Interrailen), maar in zo’n extreem onbekende omgeving lijkt het me toch wel weer eng. In ieder geval heel fijn dat jij het zo naar je zin hebt gehad! (en welkom terug natuurlijk :))

 10. Zo cool dat je dit hebt gedaan! En in Azië ook, staat zo erg op mijn wishlist haha!
  Ik heb ook 2 maanden alleen gereisd na 1 maand in een gastgezin in Nicaragua. Dat was echt het beste cadeau dat ik mezelf heb kunnen geven. Zo veel over mezelf geleerd! Ik weet alleen niet of ik het nog een keer zou doen, nu ik weet hoe het voelde om mijn vriend zo erg te missen 😉 (al was dat ook een van de grootste lessen die ik heb geleerd in die tijd)

  • Desi

   Dat klinkt ook echt super leerzaam inderdaad! Wat tof om te lezen dat jij ook zoveel over jezelf hebt geleerd daardoor. Je moet ook haast wel, want je wordt echt veel geconfronteerd met jezelf. Dat met mijn vriend missen herken ik heel erg. Volgende keer moet hij maar gewoon meegaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *